Bogdanović: Reforma medijskog zakonodavstva u skladu sa najvišim evropskim standardima

Bogdanović je, kako se navodi, uputio poziv Griters da selektuje tri umjetnika iz Njemačke za rezidencijalni boravak u prvom kreativnom habu u Crnoj Gori, koji će uskoro biti otvoren u Baru
618 pregleda 0 komentar(a)
Griters i Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore
Griters i Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore

Reforma medijskog zakonodavstva u skladu je sa najvišim evropskim standardima i stupanjem na snagu novog Zakona o medijima u svakom pogledu biće osnažena i medijska scena, rekao je crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je u Berlinu, tokom zvanične posjete Njemačkoj, razgovarao sa državnom ministarkom za kulturu i medije Monikom Griters.

"Griters je poručila da će skorašnje potpisivanje Sporazuma o kulturnoj, naučnoj i prosvetnoj saradnji između Crne Gore i Njemačke biti snažan podsticaj za još sadržajniju i dinamičniju komunikaciju između ovih država", kaže se u saopštenju.

Bogdanović je, kako se navodi, uputio poziv Griters da selektuje tri umjetnika iz Njemačke za rezidencijalni boravak u prvom kreativnom habu u Crnoj Gori, koji će uskoro biti otvoren u Baru.

"Vjerujem da ćemo na taj način dodatno afirmisati i ojačati kulturnu, ali i sveukupnu saradnju između naših prijateljskih država", kazao je Bogdanović.

Izražavajući zadovoljstvo zbog poziva upućenog njemačkim umjetnicima, Griters je kazala da su kulturne i kreativne industrije izuzetno važan segment ekonomije i da ovaj sektor zapošljava veliki broj mladih.

Bogdanović je upoznao Griters sa reformskim procesima u Crnoj Gori koje imaju za cilj osnaživanje medijskih sloboda i podsticanje medijskog pluralizma.

"Aktuelna reforma medijskog zakonodavstva u skladu je sa najvišim evropskim standardima, pa će stupanje na snagu novog Zakona o medijima u svakom pogledu osnažiti i medijsku scenu u našoj zemlji", rekao je Bogdanović.

Tokom posjete Njemačkoj, Bogdanović je razgovarao sa državnom ministarkom za međunarodnu kulturnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Mišel Mintefering i portparolkom za kulturnu i medijsku politiku poslaničke frakcije CDU/CSU Elizabet Močman.

"U fokusu ovih susreta bile su smjernice buduće saradnje u oblasti kinematografije i kreativnih industrija", kaže se u saopštenju.

Bonus video: