Bojović: Država sabotira Pljevlja

“Državna vlast nije ništa preduzela da se sankcionišu najveći zagađivači u Pljevljima niti da se spriječi dalje propadanje šumskog bogatstva na planini Ljubišnja i na drugim područjim”, smatra Bojović
226 pregleda 0 komentar(a)
Loše stanje i ekološki i ekonomski: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Loše stanje i ekološki i ekonomski: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Nesposobnost lokalne vlasti u Pljevljima i njena nemoć da bilo šta konkretno uradi u najvećoj mjeri je posljedica politike sistematskog zapostavljanja Pljevalja od državne vlasti.

To smatra odbornik u pljevaljskom parlamentu Vladislav Bojović (DNP).

On je naveo da Vlada nije dozvolila opštinskoj vlasti da uvede naknadu za zaštitu životne sredine po osnovu koje bi ostvarivala prihode od više miliona eura godišnje od najvećih zagađivača.

“Poreska uprava je blokadom računa naplatila više stotina hiljada eura od opštine Pljevlja, dok opština godinama ne može da naplati višemilionski poreski dug, od kompanije “Vektra Jakić”. Državna vlast nije dovela u Pljevlja nijednog investitora koji bi koristeći resurse opštine Pljevlja (cementni laporac na Jagnjilu) otvorio nova, radna mjesta. Opštinska vlast nije dobila od nadležnog ministarstva građevinsku dozvolu za izgradnju gradske toplane, a nije obezbijeđena očekivana podrška iz budžeta države za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode - Pliješ”, ističe Bojović.

Ističe da sudski postupak koji već godinama traje po tužbi opštine Pljevlja protiv EPCG zbog neplaćanja višemilionskog iznosa naknade za odlaganje pepela i šljake na deponiji Maljevac, govori da će njegovim ishodom opština Pljevlja opet biti drastično oštećena, a Elektroprivreda ponovo zaštićena.

“Državna vlast nije ništa preduzela da se sankcionišu najveći zagađivači u Pljevljima niti da se spriječi dalje propadanje šumskog bogatstva na planini Ljubišnja i na drugim područjim”, smatra Bojović.

Bonus video: