Boka ugostila jednu od najbržih svjetskih jedrilica

“Esmit Europa 2” svojim plavim jedrima simboliše Evropsku uniju čiju zastavu vije ovaj ultratehnološki regatni jedrenjak, kao specijalnu privilegiju što mu je omogućio direktno Evropski parlament
151 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2014. 07:13h

Dolazak broda “Esimit Europa 2” u Tivat je za jedriličare ono što bi bilo igranje “Barselone” na stadionu u tivatskom parku za ljubitelje fudbala, ili ako ste zaljubljenik Formule 1, kao da vam je Fernando Alonso došao da po tivatskim ulicama provoza bolid “Ferrarija”- ova rečenica poznatog tivatskog jedriličara Ilije Belana, najbolje sublimira značaj činjenice da su Tivat i njegova marina Porto Montenegro krajem prošlog mjeseca, imali čast da ugoste zvanično najbržu jednotrupnu regatnu jedrilicu svijeta, impozantni 30-metarski super- maksi „Esimit Europa 2“.

Jederenjak je sa lakoćom bio najbrži u konkurenciji 20-ak krstaša koji su krajem septembra jedrili drugu po redu veliku međunarodnu regatu „Tisuću otoka“ na relaciji Rijeka-Tivat-Rijeka. To mu je bila 32. uzastopna pobjeda na svim regatama u Evropi, na kojima se ovaj brod pojavio od 2010. godine, predstavljajući simbolično moć ujedinjenih država i naroda Starog kontinenta.

“Esmit Europa 2” svojim plavim jedrima simboliše Evropsku uniju čiju zastavu vije ovaj ultratehnološki regatni jedrenjak, kao specijalnu privilegiju što mu je omogućio direktno Evropski parlament. Brod formalno registrovan na Kipru, plovi pod licencom slovenačkog Jedriličarskog saveza, na njemu je osamnaestočlana multinacionalna posada iz 11 država, a skiper mu je čuveni njemački jedriličar Johen Šuman. “Esmit Europa 2” tako na najbolji mogući način u praksi reprezentuje ideju svog vlasnika - slovenačkog biznismena i nautičara Igora Simčića - “Svi Evropljani zajedno na istom brodu”.

Johan Šuman i Igor Šimičić

“Ovaj brod predstavlja saradnju evropskih država i čitavog evropskog kontinenta, te nam je sa te strane posebno drago što smo sa njime došli i u Crnu Goru. Projekat “Esimit Europa” je započeo 1995. i prvo je predstavljao saradnju između dva grada uz slovenačko-italijansku granicu, Novu Goricu i Goriziu. Poslije se proširio na čitavu Sloveniju i italijansku pokrajinu Friuli Venecija Đulija, a od 2004. godine dobili smo pokroviteljstvo od tadašnjeg predsjednika Evropskog parlamenta Petra Koksa i dozvolu da plovimo pod zastavom EU i nosimo evropske simbole na trupu i jedrima broda”, objašnjava Simčić, dodajući da je 2006. zvanični patron projekta “Esimit Europa 2” postao tadašnji predsjednik Evropkse komisije Žoze Manuel Baroso, a na impresivnoj listi njegovih zvaničnih podržavalaca su mnoge diplomate poput predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca ili ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova. Uprkos političkim “tazavicama” na relaciji Brisel - Moskva, i Rusi su našli svoje mjesto u Štimčićevoj priči jer je od 2010. generalni sponzor tima “Esimit Europa 2” ruski “Gazprom”.

“Naša vizija je snažan evropski kontinent i zajedno ćemo uspjeti u tome. Vidite što sve zajedno možemo učiniti kada je jedrenje u pitanju jer su ovaj brod i njegova multinacionalna posada, do sada neporaženi na svim regatama. Ovaj projekat je živ simbol kakva bi trebalo da bude Evropa sjutra”, zanesenjački objašnjava slovenački biznismen Robert Simčić.

Njegov brod koji danas na valovima simbolizuje moć Evrope, rođen u Australiji. Konstruisan u renomiranom birou “Reichel/Pugh Yacht Design” iz SAD, sagrađen je 2005. godine u brodogradililištu „McConaghy Boats” u Sidneju. Naručio ga je zagriženi jedriličar, inače zvanični distributer automobile italijanskog “Alfa Romea” za tržište Australije i Novog Zelanda, Nevil Kričton. Brod, napravaljen u ultramodernoj tehnologiji spajanja karbonskih vlakana, nomeksa i corecell pjene, iz propagandnih je razloga dobio ime “Afa Romeo II”.

Dug 30,4 metra, širok 5,3 metra sa gazom od nešto preko 5 metara, ovaj super-maksi dobio je takozvanu “naginjuću kobilicu” koja mu omogućava da bude izuzetno stabilan i brz i pri najjačem vjetru, sistem vodenog balasta, hidraulični sistem za upravljanje kobilicom kontrolisan najmodernijim kompjuterom, ali i dva posebna peraja za kormilarenje na krmi, ali i na pramcu. Kada je brod porinut, izazvao je zaprepaštenje svih posmatrača u sidnejskoj luci kada se, usidren i bez podignutih jedara, naginjao sa boka na bok do 45 stepeni, dok je testirana njegova hidraulikom upravljana naginjuća kobilica. Da ne bi tokom jedrenja predstavljao nepotreban otpor fluidnom strujanju mora oko vitkog korita jedrenjaka, hidralika u trup broda uvlači propeler sa nogom preko kojeg dizel motor “Yanmar” snage 250 konja, pogoni “Esimit Europu 2” kada manevriše u lukama.

Veliki, 44 metra visoki jarbol od karbonskih vlakana može ponijeti tri glavna jedra koja imaju ukupno čak 1.327 kvadrata površine, a za usporedbu, svih 12 jedara školskog broda MCG - jedrenjaka “Jadran”, ukupne su površine 933 kvadrata. Samo glavno jedro “Esimit Europe 2” površine je veće nego dva košarkaška igrališta. Sve na ovom pravom “bolidu pod jedrima” podređeno je postizanju maksimalne moguće brzine plovidbe, pa je unutrašnjost broda spartanski opremljena i dovoljna je da 18-to člana posada nekoliko dana tokom regate, tek “preživi” u gotovo asketskim uslovima. Koliko je tadašnji “Alfa Romeo II” a sadašnji “Esimit Europa 2” brz, najbolje potvrđuje podatak da je ova jedrilica nepobijeđena u svih dosadašnjih oko 150 regata širom svijeta na kojima je nastupila!

Ovaj fantastičan brod pod punim jedrima i povoljnim vjetrom postiže frapantnu maksimalnu brzinu od čak 38,2 čvora (skoro 72 kilometra na sat), što je teško dostižno čak i mnogim snažnim motornim gliserima. Godine 2009. “Alfa Romeo II” postigao je rekord Transpacifičke regate, dionicu 2.225 milja od San Pedra u Kaliforniji do Honolulua za Havajima prešao za 5 dana 14 sati 36 minuta i 20 sekundi. Brod je pobijedio na čuvenoj Sidnej - Hobart regati između Australije i Tasmanije.

Na brodu 18 iskusnih jedriličara

Na “Esimit Europi 2” plovi multinacionalna posada od 18 iskusnih jedriličara, a među njima su pobjednici Americas Cup-a, pobjednici Volvo Ocean Race regate preko okeana, evropski i svjetski prvaci u različitim klasama. Svi članovi posade ukupno imaju 10 osvojenih olimpijskih medalja. Na njihovom čelu je iskusni njemački morski vuk, jedna od legendi svjetskog jedrenja – Johen Šuman.

On je osvajač tri zlatne olimpijske medalje i jedne srebrne i čovjek koji je dva puta osvojio najprestižnije jedriličarsko takmičenje na svijetu - čuveni Američki kup sa novozelandskom ekipom Alinghi i ima titulu najboljeg jedriličara na svjetu. Šuman kaže da je “Esimit Europe 2” lakša i modernije jedrilica od nekadašnjih jedrenjaka kojima se vozio “America`s Cup”.

Dalmatinska ostrva i fascinantna Boka Kotorska

Šuman je pobijedio i na upravo okončanoj regati “Tisuću otoka” kazavši da mu je ova regata bila sjajna zbog predivnog okruženja u kome se odvijala – hiljadu dalmatinskih ostrva i fascinantnog zaliva Boke Kotorske, ali i veoma izazovna zbog promjenljivih uslova koji su vladali tokom plovidbe od skoro 560 milja od Rijeke do Tivta i nazad. Šumanov zadatak je kako napuniti 1.300 kvadrata jedara vjetrom.

Galerija

Bonus video: