Bokeljski maslinari učili o zaštiti izvornosti i dobijanju oznake geografskog porijekla maslinovog ulja

Stručnjaci za uzgoj maslina iz Crne Gore i Hrvatske, polaznicima obuke govorili su o modernoj filozofiji maslinarstva nasuprot nekih pogrešnih tradicionalnih navika maslinara, o proizvodnji, preradi, skladištenju i konzumaciji maslinovog ulja, kao i uslovima koje treba ispuniti da bi se dobila oznaka geografskog porijekla i izvornosti za maslinovo ulje
319 pregleda 0 komentar(a)
Sa predavanja, Foto: Siniša Luković
Sa predavanja, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.06.2019. 14:24h

Obuka o osnovama proizvodnje kvalitenog malsinovog ulja, održana je danas u Gornjoj Lastvi kod Tivta u organizaciji tamošnjeg Kulturno-zavičajnog društva “Napredak”, Udruženja maslinara Boka iz Radanovića i NVO “Kamelija“ Stoliv.

Stručnjaci za uzgoj maslina iz Crne Gore i Hrvatske, polaznicima obuke govorili su o modernoj filozofiji maslinarstva nasuprot nekih pogrešnih tradicionalnih navika maslinara, o proizvodnji, preradi, skladištenju i konzumaciji maslinovog ulja, kao i uslovima koje treba ispuniti da bi se dobila oznaka geografskog porijekla i izvornosti za maslinovo ulje. Prezentirana su i praktična iskustva uzgajivača maslina iz Bara, odnosno sa ostrva Korčule, a bilo je riječi i o načinu na koji sertifikovani članovi udruženja senzorskih ocjenjivača djevičanskih maslinovih ulja, testiraju i ocjenjuju kvalitet ulja. Predavači su bili Ćazim Alaković, predsjednik Nacionalnog udruženja senzorskih ocjenjivača djevičanskih maslinovih ulja Crne Gore iz Bara i Marija Marinović iz Udruženja maslinara iz Vela Luke sa Korčule.

Nakon predavanja održanih u gornjolastovskom Domu kulture “Ilija Marković”. okupljeni su bili u prilici i da obiđu stari gornjolastovski seoski mlin za masline.

Inače, Kulturno-zavičajno udruženje “Napredak” Gornja Lastva kao nosilac projekta, sa partnerima - Udruženjem maslinara Boka i Udruženjem “Kamelija” iz Stoliva, realizuje projekat nazvan “Platforma za obnovu i razvoj maslinarstva kao osnove ruralnog razvoja na Vrmcu.”

Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije u okviru projekta “Ruralni razvoj vođen od strane ruralnih organizacija civilnog društva“ koji sprovodi Fondacija za povezivanje prirodnih vrijednosti i ljudi/Connecting Natural Values& People Foundation (CNVP) u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Berana, Unije farmera Crne Gore iz Pljevalja i u saradnji sa Mrežom za ruralni razvoj Crne Gore.

Bonus video: