Bokeški Forum: Zaustavite korona profitere

Otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću, ministarki ekonomije Dragici Sekulić i predsjednicima crnogorskih opština
1249 pregleda 3 komentar(a)
Logo Bokeški forum, Foto: Bokeški forum
Logo Bokeški forum, Foto: Bokeški forum

Građani Crne Gore kojima je potrebna pomoć u uslovima ekonomskih nedaća koje je izazvala epidemija koronavirusa, ne mogu dobiti informacije kako da do obećane pomoći dođu jer sa relevantnih adresa u državi ih nikad, niko i nikome nije dao.

Saopštio je to juče Bokeški Forum (BF) koji se povodom aktuelne sutuacije u državi obratio otvorenim pismom premijeru Dušku Markoviću, ministarki ekonomije Dragici SekulićiI predsjendicima crnogorskih opština.

U toj građanskoj listi naglašavaju da je Vlada Crne Gore uvela vanrednu situaciju, ograničila je kretanje te odredila vremenske periode u kojima građani mogu nešto od svojih obaveza da završe.

"Da li je ovo Vlada smjela da zahtjeva od građana obzirom da još uvijek nije proglasila vanredno stanje već vanrednu situaciju? Vlada je zabranila rad pa su brojni mali preduzetnici kao i radnici u privatnom sektoru ostali bez redovnih primanja. Neki od njih bili su, usljed nemogućnosti plaćanja kirija prinuđeni da izađu iz poslovnih prostora koje su dosada redovno plaćali. Vlasnici poslovnih prostora i stanova koji su svjesni situacije oprostit će rente ali, na žalost bit će i onih koji neće za to imati sluha, tako da će se vlasnici brojnih butika, cvjećara, frizerskih salona, kafića… naći na ulici. A kome za pomoć da se obrate oni koji nemaju mogućnosti da plaćaju kiriju”, pita se BF.

Oni traže i odgovor nadležnih u državi na pitanje hoće li se možda i nekoj porodici pisati kazna ako bude bila izbačena iz stana i ne bude imala gdje u periodu poslije 19, odnosno 13h. “Ko će nas sačuvati od ekonomskog i psihičkog posrnuća ako je Vlada svjesno uvela vanrednu situaciju gdje, za razliku od vanrednog stanja građane ne štiti zakon? Pitanja je mnogo, a odgovore ne daje niko! Ni državni, ni lokalni organi.”- saopštio je BF dodajući da se naprimjer, u Tivtu, ne zna kome da se od odgovornih u Opštini, obrate oni građani kojima pomoć treba.

“Ako su multimilijarderima mogli da oproste 6 miliona eura, sada nasušno potrebnih, kako će riještiti pitanja onih čije se potrebe mjere sa nekoliko stotina eura? Gdje građani da ostvare svoja prava? Zašto se u ovim nesretnim okolnostima o tome ćuti?”- pitaju državne i lokalne funkcionere iz BF skrećući im pažnju i na to da su pojedine apoteke već sada za nekoliko puta podigle cijene zaštitnih maski i rukavica, te da banke u vanrednoj situaciji mogu da klijentima zaračunavaju i dodatne kamate za vrijeme moratorijuma na otplatu kredita.

“Strah nas je da će usljed ogromnog ekonomskog posrnuća ponovo procvjetati siva ekonomija, koja već u ovim prvim nedjeljama uzima maha. Da ćemo umjesto ranijih ratnih i političkih profitera, u budućnosti govoriti o korona profiterima.”-poručili su iz BF uz traženje da se građanima “konačno jasno objasni razlika između vanrednog stanja i vanredne situacije”.

“Neka se objasni: kako će Vlada i opštinske institucije konkretno pomoći sve veći broj ugroženih? Kako će oni koji u ovom vremenu obrazuju djecu putem interneta i televizije to moći, jer neki operateri već sad ne tolerišu neplaćene račune već isključuju svoje usluge? Iz Vlade su obećali da će pomoći ali bez jasno definisanih odgovora na pitanja: Kad? Kako ? Kome? Očekujemo što hitnije odgovore.”- zaključuje se u otvorenom pismu BF-a premijeru, ministarki ekonomije i gradonačelnicima.

Bonus video: