Bokova: Nema opasnosti od brisanja Kotora sa liste baštine UNESKO

Na radnom sastanku sa gradonačelnicom Kotora Majom Ćatović razgovaralo se i o izazovima koji postoje, pogotovo kada se radi o gradu sa toliko dugom tradicijom
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2014. 12:47h

Generalna direktorka UNESKO-a Irina Bokova kazala je da u ovom trenutku ne postoji neposredna opasnost brisanja Kotora sa liste UNESKO-a.

"Ali naravno da postoji uvijek zabrinutost I da se budno posmatra sa strane Centra za svjetsku baštinu i od strane UNESKO-vih eksperata šta se dešava I kako se stvari odvijaju i iznalaze se rješenja kako bi se očuvala ta unverzalna izvanredna vrijednost", istakla je Bokova odgovarajući na pitanje Vijesti povodom špekulacija da UNESKO razmatra mogućnost brisanja sa liste UNESKO-A.

"Osnovni imperativ UNESCO-a kada je u pitanju Kotor i njegova zaštita kao uslov da ostane pod zaštitom ove organizacije je prije svega očuvanje autentičnosti ovog prostora.Nikako se ne smije dozvoliti da se autentičnost naruši urbanizacijom, prekomjernom gradnjom, ali smatram da su u slučaju Kotora, kako gradonačelnica tako i svi lokani organi zaduženi za očuvanje baštine, duboko svjesni svih kriterijuma kojih se trebaju pridražavati", kazala je Bokova koju je u Pomorskom muzeju Crne Gore primila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

Kotor je živ grad

Razgovarale o brojnim temama od interesa za razvoj grada i očuvanju njegovih tradicionalnih vrijednosti.Bokova koja prvi put boravi u Kotoru izrazila je veliko zadovoljstvo što je bila u prilici da se uvjeri u njegove vrijednosti i što je imala priliku da vidi jedan od najljepših zaliva svijeta.

Na radnom sastanku sa gradonačelnicom razgovaralo se i o izazovima koji postoje, pogotovo kada se radi o gradu sa toliko dugom tradicijom a koji je živ grad.

"Gradonačelnica Ćatović istakla je zabrinutost sa jedne strane, vezane za potrebu razvoja autentičnosti i očuvanja grada za koju se zaista zalaže, a sa druge strane, budući da se radi o živom gradu moraju se obezbijediti sve one usluge i servisi koji su potrebni za život jednog grada, posebno oni koji su vezani za infrastrukturu.U UNESKO-u vjerujemo da je potrebno uspostaviti pravu ravnotežu između ta dva zadatka, modernih usluga i servisa i očuvanja autentičnosti. To je izazov sa kojim se suočavaju i brojne druge lokacije koje su zaštićena dobra svjetske baštine. UNESKO ne želi stati na put razvoju. Naprotiv, želi da omogući razvoj ali uz istovremenu zaštitu autentičnosti" rekla je Bokova.

Ona je dodala i da je misija ICOMOS-a posjetila Kotor, te da će uskoro dati svoje preporuke kako da se na najbolji način pruži podrška naporima lokalne samouprave, za iznalažaenje rješenja za neka od gorućih pitanja poput zaobilanzice oko Kotora.

Bokova je ocijenila da je Kotor je na neki način žrtva sopstvenog uspjeha, kao što su to mnoga mjesta sa liste UNESCO-a, jer privlači brojne posjetioce koji žele da ga obiđu i upravo toliki priliv turista predstavlja ono što je jedan od najvećih izazova.

Zato UNESCO uporno naglašava da je razvoj održivog turizma jedini pravi put.

"Još jedna stvar koju UNESCO naglašava, a vidimo da se u Kotoru zaista odvija u tom pravcu je da se baština ne štiti na nekom centralnom nivou, već je to u rukama lokalnih uprava. U tom smislu zaista pozdravljamo to što vidimo da se na lokalnom nivou upravo tako radi, uz veliki stepen posvećenosti i angažovanja. Vidimo da su uključene, ne samo lokalne vlasti već i civilno društvo i građani i to je ono što je najvažnije" rekla je Bokova, i dodala da su UNESCO i Centar za svjetsku baštinu spremni da podržavaju i Vladu i lokalne vlasti koji idu u pravcu zaštite svjetske baštine ovdje u ovom predivnom gradu Kotoru.

Ćatović: Ubrzo ćemo dobiti sve što je potrebno

Gradonačelnica Ćatović je kazala da je Kotor dobio podršku od UNESCO-a za sve ono što je potrebno građanima i turistima u kada je infrastruktura u pitanju.

"Uskoro očekujemo izvještaj ICOMOS-a i nadamo se da ćemo brzo uspjeti da riješimo ono što nam je potrebno, u skladu sa zaštitom", kazala je Ćatović.

U čast dolaska Bokove Bokeljska mornarica 809. je odigrala tradicionalno kolo, na Pjaci od kina, uz pratnju Gradske muzike,a vice admiral Ilija Radović Bokovoj je uručio povelju počasne članice Bokeljske mornarice, prvoj ženi kojoj je do sada dodjeljeno ovo visoko priznanje.

Bokova je izrazila impresije vezane za tradicijuBokeljske mornarica i zahvalila što je od danas njena počasna članica.

Galerija

Bonus video: