Bolnica u Dobroti: Stiže agregat, za klime i prozore nema novca

Specijalna bolnica za psihijatriju u prosjeku svakodnevno liječi oko 260 bolesnika, a za najveći broj njih, bolnica je jedini dom
182 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 17:58h

Uprkos tome što je izgrađena prije skoro 60 godina, Specijalna bolnica za psihijatriju u Dobroti do danas nije dobila agregat niti klima uređaje, a poseban problem predstavlja dotrajala stolarija zbog čega se osoblje, kojeg nema dovoljno, često suočava i sa problemom poplava i nezaustavljive hladnoće.

Zbog toga iz Ministarstva zdravlja najavljuju da će im do kraja godine nabaviti agregat, ali tvrde da za prozore i klime nema para.

Uslovi, slični onima koji su nekada zaticali posjetioce u Zavodu “Komanski most”, loši su zbog finansijskih prilika i ranije odluke Ministarstva zdravlja da se u vodeću stacionarnu ustanovu za liječenje najtežih psihijatrijskih oboljenja ne treba dodatno ulagati.

“Budžetom za ovu godinu opredijeljena su sredstva u dijelu kapitalnih investicija od 40.000 eura za nabavku agregata"

Godišnji budžet bolnice 450.000 eura

Direktor te institucije Aleksandar Tomčuk nedavno je kazao “Vijestima” da godišnji budžet bolnice iznosi oko 450.000 eura, te da se tim novcem plaća hrana, struja, inventar koji pacijenti dovedeni u stanju uznemirenosti lome, odjeća za one koje su porodice zaboravile, obezbjeđenje za zatvorski dio koji je sticajem okolnosti smješten u Dobroti.

Nakon njegovog apela da je pomoć neophodna, reagovale su “Vijesti” donacijom knjiga za omanju, ali pristojnu biblioteku, dok je iz Ministarstva zdravlja stiglo obećanje da će bolnica u Kotoru do kraja ove godine dobiti agregat.

"Sredstva za održavanje objekta za redovno funkcionisanje ustanove i boravak pacijenata obezbjeđuje zdravstvena ustanova"

“Budžetom za ovu godinu opredijeljena su sredstva u dijelu kapitalnih investicija od 40.000 eura za nabavku agregata, a nabavka će biti realizovana do kraja ove godine”, saopšteno je “Vijestima” iz resora Miodraga Radunovića.

Na pitanje da li će psihijatrijskoj bolnici sa pet zgrada, u kojoj nijedna bolesnička soba nema klima uređaj, obezbijediti normalno funkcionisanje, PR služba Ministarstva zdravlja nije dala precizan odgovor, već je odgovornost prebacila na upravu psihijatrije:

“Dnevni boravci odjeljenja gdje borave pacijenti tokom dana obezbijeđeni su klima uređajima. Sredstva za održavanje objekta za redovno funkcionisanje ustanove i boravak pacijenata obezbjeđuje zdravstvena ustanova, pa tako i zdravstvena ustanova u Dobroti, u skladu sa dostavljenim i usvojenim finansijskim planom za tekuću godinu, koja je dužna da odredi prioritete. Ministarstvo zdravlja dalo je apel da sve zdravstvene ustanove obezbijede, između ostalog, i klimatizovane bolničke sobe”.

Za mnoge je bolnica jedini dom

Povodom problema nedovoljnog broja zaposlenih u bolnici u Dobroti, te zamoljeni da objasne na koji način misle da stimulišu mlade kadrove kojih na birou rada ima, ali koji ne žele da dođu da rade sa ovom kategorijom bolesnika, PR služba proslijedila je informaciju čija sadržina odgovara uslovima koji se mogu zateći u svakoj zdravstvenoj instituciji:

Žene zavisnice od alkohola i psihoaktivnih supstanci uskoro će moći da se liječe i u Crnoj Gori, potvrđeno je “Vijestima” u Ministarstvu zdravlja

“Ministarstvo zdravlja u saradnji sa direktorom uradilo je plan rješavanja kadrovskih pitanja u ovoj ustanovi, koji podrazumijeva otvoren konkurs za prijem nedostajućeg srednjeg medicinskog kadra, davanje specijalizacija u zavisnosti od potreba bolnice, redovnu stimulaciju zaposlenih od 30 odsto, a nakon ugovaranja sa Fondom za zdravstveno osiguranje, u dijelu koji se odnosi na pružanje usluga, stvoriće se uslovi za veću autonomiju menadžmenta u dijelu nagrađivanja zaposlenih i adekvatnog upravljanja ljudskim resursima”.

Specijalna bolnica za psihijatriju u prosjeku svakodnevno liječi oko 260 bolesnika, a za najveći broj njih, bolnica je jedini dom.

Žene zavisnice uskoro će se liječiti u Crnoj Gori

Žene zavisnice od alkohola i psihoaktivnih supstanci uskoro će moći da se liječe i u Crnoj Gori, potvrđeno je “Vijestima” u Ministarstvu zdravlja, bez preciziranja datuma kada očekuju da pokrenu i tu vrstu bolničkog tretmana.

S obzirom na činjenicu da ni u Dobroti, niti bilo gdje u Crnoj Gori za žene zavisnice nije bilo predviđeno mjesto za liječenje, prije nekoliko mjeseci, kako je saopšteno iz Ministarstva, odlučeno je da bolnički tretman pacijentkinja zavisnica u svoju nadležnost uzme Psihijatrijska klinika u Podgorici.

Svi zavisnici muškog pola nastaviće sa liječenjem u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor.

Galerija

Bonus video: