Bolnice ćute kada lijek prisjedne

Samo barska i beranska bolnica lani su prijavile po jedan slučaj neželjenog dejstva Agenciji za ljekove i medicinska sredstva
112 pregleda 4 komentar(a)
Ljekar, Foto: Vesko Belojević
Ljekar, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.04.2016. 05:51h

Većina opštih bolnica ne prijavljuje nadležnim neželjena dejstva ljekova, uprkos zakonskoj obavezi da o tome obavijeste nadležne.

Od prošlogodišnje 132 prijave Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), samo po jedna prijava stigla je iz beranske i barske bolnice.

CALIMS je dobio 31 prijavu iz bjelopoljskog Doma zdravlja, 23 iz Kliničkog centra (KC), po četiri iz domova zdravlja u Podgorici i Herceg Novom, a po jedna iz Andrijevice, Berana, Nikšića, Plava i Ulcinja.

Iz te zdravstvene ustanove su istakli da će zbog toga ponovo direktore bolnica obavijestiti o zakonskoj obavezi prijavljivanja neželjenih dejstava.

Prema izvještaju, 40 prijava ispunilo je najmanje jedan od kriterijuma ozbiljnosti, što znači da je dovelo do smrti pacijenta, životne ugroženosti, hospitalizacije, anomalija, trajne ili značajne onesposobljenosti, ili kliničkog stanja koje zahtijeva hitnu intervenciju.

“U 114 prijava radilo se o očekivanim neželjenim dejstvima, u 15 o neočekivanim neželjenim dejstvima, dok u tri prijave nije bilo moguće procijeniti očekivanost”, piše u dokumentu.

Izvještaj CALIMS-a pokazuje da su najviše prijava (94) proslijedili zdravstveni radnici, među kojima prednjače oni iz domova zdravlja.

Farmaceuti su dostavili 34 prijave, u odnosu na 12 iz 2014. godine, što je, tvrde, rezultat unapređenja saradnje CALIMS-a sa Farmaceutskom komorom.

Najveći broj prijava, po 31, odnosio se na ljekove protiv kardiovaskularnih bolesti i antiinfektivne medikamente.

Kao i prethodnih pet godina, lani je ženski pol bio pogođeniji neželjenim dejstvom ljekova (58 odsto), što je slučaj u Evropi i svijetu.

Prema dokumentu, navjeći broj prijava na neželjena dejstva odnosio se na pacijente od 16 do 69 godina, dok opada broj onih koje se odnose na mlađe grupe.

Tako je jedna od 132 prijave pristigla za djecu do 12 mjeseci, a pet za grupu uzrasta od jedne do četiri godine.

Neželjena dejstva vakcina 7 puta prijavljena

Lani je stiglo sedam prijava koje se odnose na vakcine, što je takođe zakonska obaveza.

Među najčešćim neželjenim dejstvima su raš, reakcije na mjestu primjene, eritem, mučnina, kašalj, glavobolja...

S druge strane, lani je prijavljeno 317 neželjenih reakcija na ljekove, od kojih se 64 odnosilo na poremećaje kože i potkožnog tkiva. Zatim slijede opšti, respiratorni i poremećaji nervnog sistema, pa mišićno-koštanog sistema.

Bonus video: