Borba protiv plagijata na fakultetima: Stroge kazne za prepisivače

„To znači da će svaki student, na svim nivoima studija, biti strogo kažnjen ukoliko se dokaže da je, na bilo koji način, koristio tuđi rad“
443 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 20:26h

Univerzitet Crne Gore ubrzo će stati na kraj plagiranju seminarskih, diplomskih, magistarskih radova, a kako su kazali „Vijestima“, već su počeli sa pripremama za uvođenje softvera za prevenciju plagiranja.

„To znači da će svaki student, na svim nivoima studija, biti strogo kažnjen ukoliko se dokaže da je, na bilo koji način, koristio tuđi rad“, poručili su sa UCG.

Ipak, i pored toga što mogu biti kažnjeni isključenjem sa fakulteta, neki ne odustaju od prakse korišćenja tuđih radova, kao ni plaćanja za seminarske, diplomske, ali i magistarske radove.

Odabir teme, traganje za literaturom, istraživanje, kucanje, ispravka, štampanje, koričenje, plus ogromnu nervozu mnogi studenti i učenici izbjegavaju tako što svoje obaveze povjeravaju ljudima, a za uzvrat daju novac.

Posao potrage za onim ko će za pare završiti njihove obaveze još je lakši kada se oglasi o uslugama pisanja seminarskih, diplomskih i magistarskih radova mogu naći svuda – na banderama u blizini škola, fakulteta, dok je sve veći broj internet strana na kojima se mogu naći na stotitine diplomskih i seminarskih radova sa temama iz različitih oblasti.

Novinarka “Vijesti“ kontaktirala je neke od ljudi koji se oglašavaju na internetu nudeći izradu seminarskih, diplomskih i magistarskih radova. Ako student traži izradu diplomskog rada može ga nabaviti po cijeni od 80 do 200 eura, dok je mnogo jeftiniji seminarski rad, za koji treba dati oko 20 eura.

Već gotove seminarske radove lako je naći i na brojnim internet stranama gdje se studentima iz čitavog regiona nude na stotine različitih tema za različite fakultete, od biologije, matematike, preko međunarodnih odnosa, prava, ekonomije, pa sve do hemije i medicine.

Mnogo više novca potrebno je izdvojiti za magistarski rad - od 300 do 400 eura. No, i tu postoji mogućnost cjenkanja, a cijena zavisi djelimično od toga da li student sam obezbjeđuje literaturu ili to čini onaj ko za njega piše rad.

„Svi mi koji radimo radove umjesto studenata znamo da time kršimo pravila, čak možda i više od onih koji od nas traže da radimo umjesto njih. Nezaposlenost, nedostatak novca uglavnom je razlog zbog čega studenti i svršeni studenti odluče da se bave ovim. Neki to rade čak i za oblasti koje im nijesu bliske, što je ujedno i opasnost za onog koji treba sjutra da brani taj rad“, kazala je “Vijestima“ dvadesetčetvorogodišnja djevojka koja već neko vrijeme zarađuje pisanjem tuđih radova.

Sa druge strane oni koji se javljaju na oglase imaju svoje razloge za to. Studentkinja Ana iz Podgorice kazala je da gotovo nikada sama nije napisala seminarski rad.

„U početku me je bilo strah da ću nešto pogriješiti, da neću umjeti da pogodim ono što profesor traži, a znala sam da mi seminarski nosi dobar dio bodova koji su važni za završnu ocjenu. Od prve godine fakulteta sam tako navikla i sada stalno uz nečiju pomoć završavam seminarski. Pored toga, radim i studiram i često ne mogu sve da postignem“, kazala je Ana.

Kao i mnoge njene kolege, Ana je time povrijedila dužnosti studenta koje su regulisane na nivou UCG Pravilnikom o disciplinskom postupku i disciplinskoj odgovornosti. Procedura predviđa da disciplinski postupak pokreće dekan, na osnovu prijave koju može podnijeti svaki zaposleni, student ili drugo lice koje službeno boravi na Univerzitetu.

„Disciplinski postupak vodi disciplinska komisija, koju formira dekan i koja ima tri člana, od kojih je jedan predstavnik Studentskog parlamenta. Za povrede dužnosti studentu se mogu se izreći disciplinske mjere poput javne opomene, javnog ukora, ukidanja prava na polaganje ispita ili drugih oblika provjere znanja, iz predmeta na kojem je učinjena povreda, za jedan semestar u kojem se sluša taj predmet i isključenje sa Univerziteta, odnosno organizacione jedinice Univerziteta, u trajanju do dvije studijske godine“, objasnili su sa UCG.

Kako su kazali, nemaju podatke o broju korišćenja tuđeg rada kao svog, osim za slučajeve o kojima odlučuje Senat, odnosno, kada je riječ o isključenju studenta sa fakulteta. Za ostale su nadležni fakulteti.

„Do sada je Senat, uglavnom, odlučivao o takvoj mjeri u slučajevima korišćenja nedozvoljenih sredstava prilikom polaganja ispita“, kazali su sa UCG.

Prema podacima sa državnog univerziteta, za nedozvoljenim sredstvima za polaganje ispita više posežu studenti društvenih nauka, a kao mogući razlog za to iz UCG vide veći broj upisanih na tim fakultetima.

Oštrije prema neetičkim radnjama studenata

Profesor na Filozofskom fakultetu Dragan Koprivica kazao je da je izrada radova za novac pojava koja u sjenci traje već decenijama. On je kazao i da nije siguran da joj se „lako može stati na kraj“ jer se sve dešava na relaciji naručilac i onaj koji izrađuje rad.

„Kao profesor na fakultetu na kojem se u visokom stepenu vodi računa o zakonitosti studiranja, mogu reći da sam čuo za takve slučajeve. Svakako treba reći da je to protivzakonito i radi se o pokušaju da se udara na legitimitet studenta i uopšte visokog obrazovanja u zemlji. To je nešto što je apsolutno neetički, što pruža lošu sliku o znanju studenata i nadležne institucije koje se bave provjerom takvih radnji sigurno treba da pojačaju pritisak da se to onemogući“, kazao je on.

Kako je rekao, zna da je za studente to lakši način da završe posao, ali i da se nada da mali broj pojedinaca odlučuje da plati za rad. „To utiče na njihov lični integritet i siguran sam da komsiija koja prisustvuje diplomskim i magistarskim odbranama može bez velikih problema da ustanovi da li je upravo taj kandidat pisao svoj rad“, kazao je on. Da komisija može utvrditi da li je student sam uradio svoj rad smatra i dekan Ekonomskog fakulteta Dragan Lajović.

„U vezi sa mogućnostima koje stoje fakultetu na raspolaganju u slučaju predaje rada koji nije samostalno urađen, formirana je disciplinska komisija koja rješava sve prijave, pa i ovakve slučajeve, i predlaže odgovarajuće sankcije. Ipak, prema mojim saznanjima, nismo imali prijave ovog tipa“, kazao je on. Lajović je kazao i da dobar signal za one koji razmišljaju na način da je bolje da neko drugi umjesto njih piše radove je i to što sve kompanije i institucije u posljednjih nekoliko godina testiraju potencijale svojih zaposlenih.

Paket seminarskih 10 eura

Na jednom od portala www.seminarskirad.info piše i da je najstariji i najpoznatiji internet portal koji se bavi tim poslom u posljednjih pet godina, te da je to dokaz kvaliteta i predanosti poslu. Na njihovih nekoliko sajtova mogu se naći pripremljeni tutorijali, referati, pripremljene lektire i preko 10 hiljada radova iz raznih oblasti, a rad se dobija u roku od 24 sata.

Na sajtovima i Fejsbuku na kojima se nude usluge pisanja radova studenti mogu proći jeftinije ako ugrabe i naruče rad dok je akcija popusta u toku. Tako je na jednom od sajtova za 600 dinara nuđen paket od tri seminarska rada za studente iz Srbije, za visokoškolce iz BiH cijena je bila 24 marke, Hrvatske 75 kuna i Crne Gore 10 eura.

Galerija

Bonus video: