Borci neće na Stražicu: Kad vratite petokraku, eto i nas

Borci NOR-a ove godine vijence neće položiti prvi put od oslobođenje - 1945. godine
75 pregleda 5 komentar(a)
Spomenik na Stražici, Foto: Goran Malidžan
Spomenik na Stražici, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.11.2016. 17:51h

Organizacija Saveza boraca NOR-a 1941-1945. neće prisustvovati polaganju vijenaca na spomenik na Stražici, 1. decembra povodom Dana oslobođenja i 75-ogodišnjice čuvene Pljevaljske bitke.

U toj organizaciji tvrde da prvi put od oslobođenja 1945. godine godine neće položiti vijence nakon što je sa jarbola kod spomenika na Stražici uklonjena trobojka sa petokrakom, pod kojom je u borbi protiv fašizma i kvislinga ginula mladost našeg naroda.

“Zastavu je prema našim saznanjima skinuo izvjesni vatrogasac po naređenju svog VD komandira Službe zaštite i spasavanja Opštine Pljevlja. Ime nalogodavca nijesmo saznali. Savez boraca i veliki broj građana zahtijeva od organa vlasti Opštine, da se na jarbol kod spomenika na Stražici uporedo sa državnom zastavom vijori i trobojka sa petokrakom jer joj je tamo i mjesto“, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Organizacija Saveza boraca NOR-a 1941-1945 Pljevlja.

Objasnili su da su sa njihovim stavom saglasne i boračke organizacije svih crnogorskih Opština.

Napisali su da su iznenađeni činjenicom da u Organizacionom odboru za obilježavanje Pljevaljske bitke nema predstavnika njihove boračke organizacije, koja od 1945. obilježava 1. decembar i sve značajne datume iz naše slavne prošlosti.

“Smatramo da je to smišljen čin kojim se pokušava omalovažiti naša boračka organizacija a tim i ideali za koje su se borili i ginuli junaci Pljevaljske bitke. Zbog svega navedenog obavještavamo građane i naše brojno članstvo da naša boračka organizacija neće prisustvovati polaganju vijenaca prvog decembra, prvi put od oslobođenja“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: