Boriće se za zemlju koju su prodali preci

Karađorđevići su tridesetih godina prošlog vijeka kupili zemlju u Miločerskom parku od starosjedilaca, a još 2005. tražili da im se vrati oduzeto
455 pregleda 29 komentar(a)
Hotel Kraljičina plaža Budva, Foto: Vuk Lajović
Hotel Kraljičina plaža Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.12.2017. 21:05h

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) “Miločer“ koje gazduje hotelom „Kraljičina plaža“ i nekoliko staromještanskih porodica iz Pržna podnijeli su žalbu na zahtjev srpskog prijestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića da im se vrati zemljišni kompleks u samom srcu tog primorskog mjesta i parcela na kojoj je izgrađen sada oronuli hotel.

Zabilježba restitucije srpske kraljevske porodice, osim na kompletan Miločerski park, nekadašnji ljetnjikovac „Miločer“, upisana je i na hotel “Kraljičina plaža“ i zemlju na kojoj se planira gradnja depadansa budućeg luksuznog turističkog kompleksa. Restitucija je upisana i na pojedine parcele staromještana, što je izazvalo njihov revolt. Na svu atraktivnu imovinu 8. novembra je u katastarskoj evidenciji upisana zabilježba o postojanju restitucije. Sva imovina koju potražuju srpska kraljevska dinastija pod višedecenijskim je zakupom kompanije “Adraitic properties“, grčkog biznismena Petrosa Statisa.

“Vijestima” je potvrđeno da je HTP “Miločer” podnijelo žalbu na zahtjev za restituciju Karađorđevića, a to su učinili i mještani. Osporavaju zahtjev Karađorđevića za pojedine parcele koje su obuhvaćene restitucijom, a posebno, kako su naveli iz HTP “Miločer”, na zemljište gdje je izgrađen “Kraljičina plaža“, te između tog i hotela “Maestral“.

Princ Aleksandar II Karađorđević, njegova supruga Katarina i ostali nasljednici su preko advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da im se vrati cjelokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori, uklučujući i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića...

Komisija za povraćaj i obeštećenje Opštine Budva 2007. je odbila zahtjev Karađorđevića, a potom je isto učinila i Regionalna komisija za povraćaj u Baru. Obje komisije su zaključile da ne postoji akt o oduzimanju imovine.

Karađorđevići su uložili žalbu drugostepenom organu - Ministarstvu finansija. Imovina je oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine bivše FNRJ.

Karađorđevići su ranih tridesetih godina prošlog vijeka kupili zemlju u Miločerskom parku od starosjedilaca. Kraljica Marija Karađorđević navodno je u dvorac uložila 4,5 miliona ondašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne. Nakon Drugog svjetskog rata, ljetnjikovac je pretvoren u luksuzni hotel, u kome je nerijetko boravio i Josip Broz Tito.

Vlada je atraktivni kompleks 2007. ustupila na trodecenijski zakup Statisu. Njegova kompanija prvo je rekonstruisala vilu Miločer, a potom i grad hotel Sveti Stefan. U samom srcu miločerskog parka, u zaleđu djevičanske plaže, grade i veliki spa-centar.

Zahtjev Karađorđevića upisan je u vrijeme kada bi Ministarstvo održivog razvoja trebalo da odluči da li će izdati građevinsku dozvolu Statisovoj kompaniji da poruši hotel “Kraljičina plaža” i na njegovom mjestu izgradi dvaput veći i 66 apartmana.

Aco Đukanović još bez žalbe

Karađorđevići potražuju i i atraktivni zemljišni komplkeks od 4.337 kvadrata u Miločerskom parku koji je nakon niza kuporodajnih transakacija uknjižen na Prvu banku, biznismena Aca Đukanovića.

Banka brata aktulenog lidera DPS-a Mila Đukanovića vlasnik je ukupno 6.286 kvadrata na lokalitetu Miševina, iznad puta koji prolazi kroz Miločerski park.

Srpski kraljevski bračni navodi i da su tu zemlju kupili njihovi preci. Ako je suditi po katastarskoj evidenciji, Prva banka još nije podnijela žalbu na zahtjev Karađorđevića, jer tereta nema. Prva banka je taj zemljišni kompleks kupila od kompanije „San investments“, sprskog biznismena Stanka Subotića - Caneta.

Bonus video: