Bošković: Armije sa različitim naoružanjima, tradicijama i iskustvima mogu naći tačku dodira

"Ova multinacionalna vježba je pokazala zajedništvo i sposobnost zajedničkog djelovanja više armija sa prostora Balkana i mnogo šire"
2248 pregleda 3 komentar(a)
Vježba "Zajednički izazov 2019", Foto: Dragana Šćepanović
Vježba "Zajednički izazov 2019", Foto: Dragana Šćepanović

Vježba "Zajednički izazov 2019", koja je, proteklih dana u Kolašinu, okupila vojnike iz Sjeverne Makedonije, Austrije, Italije , Slovenije, SAD i Crne Gore završena je danas na poligonu na Sinjajevini.

Prema riječima ministra odbrane Predraga Boškovića, multinacionalna vježba pokazala je da "različite armije sa različitim naoružanjima i različitim tradicijama i iskustvima u vježbanju mogu naći tačku dodira."

"Ova multinacionalna vježba je pokazala zajedništvo i sposobnost zajedničkog djelovanja više armija sa prostora Balkana i mnogo šire. Pokazuje i odlučnost i zajednički napor da, u okviru NATO, pokušamo ostvariti zajedničko djelovanje, koje je neophodno za brže i efikasnije djelovanje u snagama tog saveza", kazao je ministar.

Prema riječima ministra odbrane Slovenije Karla Erjaveca, Sinjajevina je "odličan poligon sa dobrim uslovima".

"Slovenija i Crna Gora na odbrambenom području imaju odličnu saradnju koju će nastaviti. Nadam se i budućim zajedničkim projektima na području odbrane", kazao je Erjavec.

Prema riječima zamjenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga Austrije Johana Luifa, "austrijske i crnogorske snage mogu da budu ponosne na izuzetan progres koji je napravljen na zapadnom Balkanu".

"Ostaje nam jos jedan korak, a to je da organizujemo istu ovakvu vježbu u zimskim uslovima i da pokažemo naše sposobnosti u svim vremenskim uslovima. Onda Crna Gora može reći da ima samoodorživ sistem i da može sama da školuje svoje vojnike ali takođe i da ponudi mogućnosti za školovanje vojnika iz drugih država", kazao je on.

U kasarni "Đuro Drašković" u Kolašinu danas je otvoren Centar za planinsko ratovanje.

Galerija

Bonus video: