Bošković čeka i druga mišljenja

Ministarstvo odbrane izjasniće se o peticiji građana za zaštitu Sinjajevine nakon što to učine i druge nadležne institucije
3746 pregleda 3 komentar(a)
Bošković tvrdi da poligon nije smetnja zaštiti prirode na Sinjajevini, Foto: Ana Tepavčević
Bošković tvrdi da poligon nije smetnja zaštiti prirode na Sinjajevini, Foto: Ana Tepavčević

Ministarstvo odbrane uputiće peticiju o Sinjajevini Vladi na razmatranje kad dobiju mišljenje i drugih institucija, u čijoj su nadležnosti pitanja koja se odnose na inicijativu građana, kazali su “Vijestima” iz resora Predraga Boškovića.

Peticija “Sačuvajmo Sinjajevinu - proglasimo Sinjajevinu zaštićenim područjem i parkom prirode” putem portala “Glas građana - e-peticije” dobila je podršku potrebnih najmanje 3.000 glasova (3.324), nakon čega je 5. avgusta upućena MO, koje je peticiju uzelo u razmatranje.

Ova građanska peticija mogla bi biti razmatrana i na današnjoj sjednici Vlade.

“Uvidom u tekst e-peticije utvrđeno je da se zahtjevi građana okupljenih oko ideje za zaštitu Sinjajevine odnose na pitanja koja su u nadležnosti ne samo MO, već u nadležnosti i drugih institucija kojima je peticija upućena na mišljenje. Kako bi se e-peticija dostavila Vladi na razmatranje, MO je dostavilo istu na izjašnjenje nadležnim institucijama. Nakon što se pribave mišljenja nadležnih institucija, e-peticija će se dostaviti Vladi na razmatranje i odlučivanje”, kazali su iz tog resora “Vijestima”.

Sinjajevina je bila i tema sjednice Vlade prošlog četvrtka, kada je jednoglasno donijeta odluka o formiranju vojnog poligona na toj planini. Iz Vlade su tako indirektno poručili da im je neprihvatljiv dio građanske inicijative da na toj planini ne bude izgrađeno vojno vježbalište. Bošković je, međutim, kazao i da formiranje vojnog poligona na Sinjajevini ne isključuje mogućnost da ta planina bude proglašena regionalnim parkom prirode, što su ekološki aktivisti i građani svojim potpisima, takođe, tražili.

Ministar odbrane kazao je tada da je odluka donijeta nakon komunikacije sa partnerima u zemljama Evropske unije i dodao da formiranje poligona ne isključuje i proglašavanje Sinjajevine regionalnim parkom prirode.

“’Natura 2000’, kao ključni dokument EU u zaštiti biodiverziteta i kreiranja regionalnog parka prirode, apsolutno nije u nesaglasju sa vojnim poligonima”, rekao je Bošković.

On je tada kazao i da će se o peticiji građana izjasniti na nekoj od narednih sjednica Vlade. Prema informacijama koje su objavljene na sajtu servisa e-peticije.gov.me, nadležno ministarstvo upućenu peticiju pretače u formalnu inicijativu i podnosi Vladi na razmatranje “u roku od 20 radnih dana”.

U slučaju peticije za Sinjajevinu, 20 radnih dana isteklo je u petak 30. avgusta, pa je očekivano bilo da se resor Predraga Boškovića o zahtjevu građana izjasni već u ponedjeljak, 2. septembra.

Komentarišući činjenicu da se MO nije u roku koji je naveden na sajtu e-peticije izjasnilo na inicijativu građana o Sinjajevini, iz Instituta Alternativa su “Vijestima” ranije kazali da je to zato što je i sa e-peticijama “sve naopako”.

Stevo Muk iz te NVO je kazao da nadležni navedeni rok tumače kao “instruktivni, a ne prekluzivni”, odnosno da ih rok koji je Vlada sama navela na sajtu “ne obavezuje niti ima neku sankciju ili drugu pravnu posljedicu”.

Iz Ministarstva javne uprave i Vlade nisu komentarisali rokove koje su propisali postavljanjem servisa elektronskih peticija.

Bonus video: