Bošković: Crna Gora implementira NATO politike i promoviše ideju evroatlantske budućnosti Zapadnog Balkana - Vijesti.me
SASTAO SE SA GENERALOM ANDREOM LANATOM

Bošković: Crna Gora implementira NATO politike i promoviše ideju evroatlantske budućnosti Zapadnog Balkana

Bošković je istakao značaj podrške te savezničke komande, čije je sjedište u Norfolku, u SAD-u, za proces integracije Crne Gore u NATO, posebno aktivnostima Radne grupe za pridruživanje i integraciju (AIWG).

Predrag Bošković, Andre Lanata
Predrag Bošković, Andre Lanata (Foto: Ministarstvo odbrane)

Crna Gora prati i implementira NATO politike i promoviše ideju evroatlantske budućnosti Zapadnog Balkana, rekao je ministar odbrane Predrag Bošković na sastanku sa komandantom savezničke Komande za transformaciju (ACT), generalom Andreom Lanatom. 

Bošković je istakao značaj podrške te savezničke komande, čije je sjedište u Norfolku, u SAD-u, za proces integracije Crne Gore u NATO, posebno aktivnostima Radne grupe za pridruživanje i integraciju (AIWG). 

"Bošković je naglasio njen značaj i za cjelokupnu bezbjednost evroatlantske zajednice, pogotovu u dijelu koordinisanja adaptacije vojne strukture, snaga, kapaciteta i doktrina Alijanse u ispunjenju ključnih misija Sjevernoatlantskog saveza", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Značaj ove Komande, kazao je Bošković, je veći kada se u obzir uzmu bezbjednosni izazovi sa kojima se suočava evroatlantska zajednica. 

"Crna Gora savjesno prati i implementira NATO politike i ujedno promoviše ideju evroatlantske budućnosti cijelog regiona Zapadnog Balkana, a Ministarstvo i Vojska Crna Gora će nastaviti da usavršavaju kadar u NATO školi u njemačkom gradu Oberamergau, kao i drugim centrima za obuku koji se nalaze pod komandom ACT-a", istakao je Bošković.

Lanata je čestitao Boškoviću na okončanju procesa integracije Crne Gore u NATO, i upoznao ga sa najznačajnijim aktivnostima Komande, ističući da je krajnji cilj stvoriti osnov za spremnost Alijanse da adekvatno odgovori na sve bezbjednosne prijetnje.

"Crna Gora odgovorno pristupila izvršavanju obaveza i prilagođavanju nacionalnog odbrambenog sistema NATO standardima, ističući je kao primjer koji bi trebalo da slijede ostale države regiona", zaključio je Lanata.

On u Crnoj Gori boravi povodom okončanja crnogorskog procesa integracije.


Vidi sve komentare