Bošković: Crna Gora pokazala da može da donosi hrabre, odvažne i pametne odluke

2 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 03.04.2018. 18:55h

Poziv podmorničara oduvijek je bio povezan sa hrabrošću, požrtvovanošću i velikim odricanjem, istakao je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je kako je sapšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je večeras otvorio u Zbirci pomorskog muzeja u Tivtu izložbu "Hrabri se ne boje", koju je istoričar Dražen Jovanović pripremio povodom dva jubileja - 90 godina podmorničarstva u Jugoslaviji i 50 godina od početka operativne upotrebe podmornice "Heroj".

"Crna Gora je kroz svoju istoriju i u najskorije vrijeme pokazala da može da donosi upravo hrabre, odvažne i pametne odluke, kao što je bila ona prošle godine. Kako je u izmijenjenim političkim okolnostima, kako na globalnom tako i na balkanskom nivou, prestala potreba za ovim zanimanjem u Crnoj Gori večerasnja postavka je primjer kako treba ovo zanimanje otrgnuti od zaborava i prisjetiti se svih onih koji su dali cijele sebe da bi podmorničarstvo imalo dugu tradiciju a u nadi da će opet zaživjeti", kazao je Bošković proglašavajući izložbu otvorenom riječima "Hrabri se ne boje".

U saopštenju Ministarsva odbrane se navodi da je izložba podsjećanje na ulazak podmornica "Hrabri" i "Nebojša" u akvatorijum Tivatskog zaliva, 8. aprila 1928. godine.

"Izložba sadrži fotografije i nautička dokumenta koja se tiču ove dvije podmornice, kako su služile za obuku prvih kadrova podmorničara, gdje su provele Drugi svjetski rat i koja im je bila dalja sudbina. Tu su i podsjećanja na podmorničare koji su bili pioniri jugoslovenskog podmorničarstva", piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Sekretar Udruženja veterana podmorničara Velike Britanije Jan Vikers govorio je na koji način je podmornica "Nebojša" provela rat, boreći se uz rame sa Britanskom kraljevskom mornaricom.

Kao i svake godine podmorničarima iz Crne Gore, okupljenih ispred NVO "Podmoričar" iz Tivta, pridružile su se njihove kolege iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a u čast jubileja gosti su bili i predstavnici udruženja podmorničara veterana iz drugih zemalja Evrope.

Izložba će biti otvorena do kraja aprila.

Bonus video: