Potpisan ugovor za nabavku 67 lako oklopnih vozila - Vijesti.me
MINISTAR NAJAVIO NOVU, ZNAČAJNU PODRŠKU

Potpisan ugovor za nabavku 67 lako oklopnih vozila

Bošković je poručio da je nabavka lako oklopnih vozila značajna za Vojsku Crne Gore, te je prva takva u posljednjih 40 godina

Sa potpisivanja ugovora
Sa potpisivanja ugovora (Foto: Ministarstvo odbrane)

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale ugovor o nabavci lako oklopnih patrolnih vozila, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Nabavku su ozvaničili ministar odbrane Predrag Bošković i ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, koji su razmijenili potpisane ugovore.  

Bošković je, kako je saopšteno, tom prilikom poručio da je nabavka lako oklopnih vozila značajna za Vojsku Crne Gore, te je prva takva u posljednjih 40 godina. '

'Ovom nabavkom pripadnici VCG imaće mogućnost da na najbolji način iskažu svoj kvalitet i potencijal, s obzirom da će dvije pješadijske čete biti opremljene najmodernijim sredstvima protiv oklopne  zaštite, koji će omogućiti, ne samo zaštitu, već mobilnost i kretanje naših jedinica", rekao je Bošković.

Ministar se zahvalio na vrijednim donacijama Sjedinjenih Država i najavio novu, značajnu podršku. 

''Sa SAD dogovorili smo donaciju vrijednu osam miliona eura za sajber, koji je veoma važan za Crnu Goru i Vojsku Crne Gore, s obzirom na sve veću prijetnju nekonvencionalnim sredstvima kojima je naša zemlja izložena", rekao je Bošković.

Ambasadorka Rajzing Rajnke je, kako je saopšteno, kazala da je potpisivanje ugovora dokaz dugogodišnjeg partnerstva dvije zemlje, koje su udružene u mnogim misijama i vježbama NATO Alijanse. 

''Lično odajem priznanje i čestitam svim muškarcima i ženama u Vojsci Crne Gore za posao koji su uradili i nastavljaju da rade u Avganistanu, Letoniji, na Kosovu i u mnogim drugim oblastima, gdje je Vaša Vlada pokazala istinsku posvećenost kao NATO partner, saveznik i prijatelj'', kazala je Rajzing Rajnke.  

Vlade SAD i Crne Gore sklopile su ugovor na iznos od 36.165.105 dolara za 67 vozila. Pored visokog stepena balističke zaštite, kako se navodi, vozila posjeduju i visok stepen prohodnosti u savladavanju različitih konfiguracija terena, vodenih i drugih prepreka u ekstremnim vremenskim prilikama.  

Prvi kontingent vozila stići će u Crnu Goru 2020. godine, čime će naša zemlja biti prva u Evropi koja će obezbijediti “Oshkosh” vozila za svoju Vojsku, kazali su iz Ministarstva.

Nabavka lako oklopnih patrolnih vozila za deklarisane čete planirana je Strategijskim pregledom odbrane i Dugoročnim planom razvoja odbrane za period od 2020-2023. godine.  


Vidi sve komentare