Bošković i Karakačanov: Bezbjednosni izazovi regiona iziskuju konstantnu razmjenu iskustava i informacija

Karakačanov je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, čestitao Boškoviću na članstvu Crne Gore u NATO i uspješno sprovedenim reformama cjelokupnog crnogorskog društva
59 pregleda 3 komentar(a)
Predrag Bošković, Krasimir Karakačanov, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković, Krasimir Karakačanov, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 15.01.2018. 20:48h

Bezbjednosni izazovi regiona iziskuju konstantnu razmjenu iskustava i informacija, odnosno zajedničko djelovanje, ocijenjeno je na sastanku ministara odbrane Crne Gore i Bugarske, Predraga Boškovića i Krasimira Karakačanova.

Delegacije Crne Gore na čelu sa predsjednikom Filipom Vujanovićem boravi u zvaničnoj posjeti Bugarskoj.

Karakačanov je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, čestitao Boškoviću na članstvu Crne Gore u NATO i uspješno sprovedenim reformama cjelokupnog crnogorskog društva.

"Izrazio je spremnost da se odbrambena saradnja dvije zemlje ojača u predstojećem periodu", kaže se u saopštenju.

Karakačanov je naglasio da bezbjednosni izazovi sa kojima se suočava region iziskuju zajedničko djelovanje, i apostrofirao ulogu koju Crna Gora, kao NATO članica ima u domenu projektovanja dugoročnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Bošković se, kako je saopšteno, zahvalio na podršci koju je Bugarska pružila Crnoj Gori u domenu evroatlantskih integracija.

On je kazao da je uvjeren da će se odbrambena saradnja dvije države u svojstvu NATO saveznika značajnije unaprijediti u narednom periodu.

Imajući u vidu zajedničke bezbjednosne izazove sa kojima se suočavaju dvije zemlje kao balkanske države, Bošković je naglasio da će Crna Gora nastaviti da podržava dalju integraciju zemalja Zapadnog Balkana u NATO, i da pruža aktivan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

"Crnogorski ministar odbrane je informisao sagovornika o prioritetima Ministarstva, sa posebnim fokusom na modernizaciju Vojske Crne Gore (VCG) u skladu sa najsavremenijim standardima", kaže se u saopštenju.

Bošković je, kako se navodi, istakao i značaj sertifikovanog softvera za NATO kodifikaciju – BULCOD, koji je doniralo Ministarstvo odbrane Bugarske, naglašavajući da se softver uspješno koristi za kodifikaciju originalnih crnogorskih proizvoda i opreme nabavljene za resorno ministarstvo i VCG, što je značajan benefit NATO članstva za crnogorsku privredu.

Bošković, kako je rekao, vjeruje da će aktuelno predsjedavanje Bugarske Evropskom unijom (EU) i njena podrška zemljama aspirantima imati pozitivne implikacije na cijeli Zapadni Balkan.

On je naglasio da je Crna Gora posvećena ostvarivanju i drugog strateškog cilja, članstvu u EU.

Bonus video: