Bošković: Lakooklopna vozila "Oshkosh" u upotrebi krajem januara 2021.

Na pitanje o dogovoru sa izraelskom kompanijom "Elbit", Bošković je kazao da su pokušali da na tržištu izaberu najboljeg proizvođača
1273 pregleda 1 komentar(a)
Bošković, Foto: Miloš Rudović
Bošković, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 20.12.2019. 19:22h

Prvih 20 lakooklopnih vozila "Oshkosh" sa izraelskom nadogradnjom biće u operativnoj upotrebi u jedinicama Vojske Crne Gore krajem januara 2021. godine, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

"Od momentra isporuke vozila sljedećih mjesec dana je ugradnja borbenih automatskih stanica. Tako da računam da je to negdje kraj januara 2021," kazao je novinarima poslije svečanosti u Vladinom domu.

Na pitanje o dogovoru sa izraelskom kompanijom "Elbit", Bošković je kazao da su pokušali da na tržištu izaberu najboljeg proizvođača.

"Jer smo smatrali da kao mala vojska i mala država nemamo taj luksuz da možemo da biramo nešto što nema određeni kvalitet. Već naprotiv, s obzirom da imamo ograničene resurse, da tražimo i želja nam je bila da na tržištu izaberemo najbolje, a to su defitnivno Oshkosh i Elbit," kazao je on.

Crna Gora je potpisala ugovor o nabavci 67 oklopnih vozila američkog "Oshkosha" a nedavno i 31,5 miliona eura vrijedan ugovor sa izraelskim "Elbitom" za sistem nadogradnje.

Govoreći o prvom crnogorskom lakooklopnom vozilu "Mašan", ministar je napomenuo da je nova verzija prezentirana prije desetak dana.

"Ono što je na prvi pogled bilo vidljivo je da su oni ispoštovali one zahtjeve Ministarstva odbrane, odnosno VCG i Uprave policije. Sad ćemo vidjeti i vjerovatno konstatovati neke nove nedostatke, pa ćemo im dati i još jedan rok da to otklone. Ali u svakom slučaju 'Mašan' kao olopno vozilo za potrebe Vojne policije i specijlane jedinice policije kao primarno namijenjeno se razvija u dobrom smjeru i siguran sam da već nakon ove iteracije ćemo imati jedno vozilo koje će po kvalitetu i standardima NATO-a zadovoljiti potrebe a da li će ući u sistem VCG, ja se nadam iskreno da hoće jer je to domaća proizvodnja, a da li će, zavisiće naravno od zakona i procedura koje se moraju ispoštovati da bi bili dio odbrambenog sistema," kazao je on.

Na pitanje da li bjelopoljski MAG, koji stoji iza tog vozila, namjerava da "Mašana" plasira i na inostrano tržište, ministar je kazao da je to sigurno njihova namjera.

"Siguran sam da je potpuno nerentabilno praviti jedan tako skup projekat samo zbog potreba crnogorskog tržišta, odnosno crnogorske Vojske, jer znamo da je crnogorska Vojska mala i da ne može apsorbovati onu količinu koja je potrebna da bi ta kompanija ostvarivala profit," kazao je on u Vladinom domu.

Bonus video: