Bošković: Moraju se završiti osnovne studije da bi se upisivale specijalističke

„Ministarstvo prosvjete ne raspolaže podatkom o broju radnih mjesta sistematizovanih u organima državne uprave sa završenim osnovnim studijama“, rekao je Bošković
59 pregleda 5 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.06.2015. 11:07h

U Crnoj Gori je od 2006. do 2014. godine, na svim univerzitetima, osnovne, specijalističke i postdiplomske studije završilo 31.329 studenata, saopštio je danas ministar prosvjete Predrag Bošković.

On je to rekao u Skupštini Crne Gore odgovarajući na pitanje poslanice Socijalističke narodne partije Snežane Jonice koliko je studenata poslednjih osam godina završilo osnovne, specijalističke, magistarske i doktorske studije.

Bošković je rekao da je od 31.329 studenata, osnovne studije završilo 20.354, specijalističke 9.320 i magistarske 1.655.

On je objasnio da je na Univerzitetu Crne Gore na osnovnim studijama diplomiralo 16.167 studenata, specijalističkim osam hiljada i na magistarskim 1.143.

Bošković je kazao da je na Univerzitetu Donja Gorica 757 studenata završilo osnovne studije, 276 specijalističke postdiplomske i 120 magistarske.

Na Univerzitetu Mediteran, kako je naveo Bošković, na osnovnim studijama diplomiralo je 1.685 studenata, postdiplomskim specijalističkim 615 i na postdiplomskim magistarskim 67.

Upitan koliko je mjesta sistematizovano u organima državne uprave za koja se traže završene samo osnovne studije, Bošković je kazao da nema taj podatak.

„Ministarstvo prosvjete ne raspolaže podatkom o broju radnih mjesta sistematizovanih u organima državne uprave sa završenim osnovnim studijama“, rekao je Bošković.

Na pitanje koliko je novca uplaćeno za upis 2012. 2013. i 2014 godine, kao i polaganje ispita u avgustovskom roku 2013. i 2014. godine, i na koji je način novac potrošen, Bošković je odgovorilo da Ministarstvo prihoduje između osam i 8,5 miliona eura po osnovu naknada za školarinu i polaganje ispita.

Komentarišući reformu obrazovnog sistema i amandmane SNP-a da studenti sa nezavršenim osnovnim studijama upisuju specijalističke, Bošković je kazao da je isključivo protiv toga.

„Moraju se završiti osnovne studije da bi se upisivale specijalističke, jednom napravljena greška ne mora da znači da treba praviti novu grešku da bi se ispravila prethodna, već treba tražiti nova rešanja kako bi ti studenti završili osnovne studije“, poručio je Bošković.

Prema njegovim riječima, ne bi bilo potrebe ni za dodatnim rokovima, ni za upisivanjem specijalističkih studija dok se ne završe osnovne da se Bolonja kvalitetno primjenjuje.

Poslanik SNP, Radosav Nišavić upitao je Boškovića šta je preduzelo i šta će preduzeti Ministarstvo prosvjete nakon dobijanja izvještaja komisije koja je kontrolisala poslovanja škola krajem prošle i početkom ove godine, i zabilježila mnoge nepravilnosti.

Bošković je kazao da su rješenjem ministra prosvjete formirane dvije radne grupe, koje su činili predstavnici Ministarstva i Sindikata prosvjete.

Njihov zadatak je, prema njegovim riječima, bio da utvrde usaglašenosti i obračuna zarade i platnih spiskova sa pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u predškolskim osnovnim i srednjim školama.

Kako je pojasnio Bošković, radne grupe su bile dužne da u predviđenom roku izvrše zadatak o utvrđenom činjeničnom stanju i dostave ga ministru prosvjete.

“Radne grupe su izvršile taj zadatak, a na osnovu izvještaja Ministarstvo sprovodi konstantne i kontinuirane aktivnosti u cilju realizacije preporuka koje su date u izvještajima na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja”, poručio je on.

Bošković je podsjetio da su sve obrazovno - vaspitne ustanove već obaviještene o obavezi da do 30.juna formiraju odjeljenje vaspitne grupe.

Prema njegovim riječima, Uprava za inspekcijske poslove kontinuirano će inspekcijski nadzirati primjene zakona, drugih propisa i opštih akata u ustanovama iz oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg, visokog obrazovanja i vaspitanja, ali i nauke.

Uprava će, kako je dodao Bošković, vršiti nadzor i kad je u pitanju vaspitanje i obrazovanje osoba sa posebnim potrebama.

“Bilo je nepravilnosti u određenom broju škola, veliki dio njih odnosio se na seoske škole u kojima, i u najboljoj mogućoj volji, nije moguće ispoštovati potpunu zakonsku proceduru jer ne postoje kadrovi koji bi ta mjesta pokrivali“, naveo je on.

Bošković je rekao da je u pojedinim školama utvrđeno da postoje nepravilnosti koje su neprihvatljive, navodeći da su neki od tih menadžmenta škola već sankcionisani, a da će neki biti u narednom periodu.

„To je ona kontinuirana aktivnost koju prosvjeta sprovodi, a cilj nam je da dođemo do najoptimalnijeg rješenja kada su obrazovne ustanove u pitanju“, zaključio je Bošković.

Bonus video: