Bošković: Namjera protestnih litija je da se Crna Gora predstavi kao srpska država

"Protesti nemaju veze sa Zakonom, jer da je tako, on bi se primijenio, pa bi vidjeli da li ugrožava bilo čija prava. Vidimo da to nije slučaj. Vidimo ikonografiju na skupovima, kako se označava teritorija Crne Gore kao srpske države, vidimo crtanje srpskih motiva"
11861 pregleda 136 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Miloš Rudović, Miloš Rudović
Predrag Bošković, Foto: Miloš Rudović, Miloš Rudović

Zakon o slobodi vjeroispovijesti iskorišćen je da se protiv Crne Gore povede krstaški rat, rekao je ministar odbrane, Predrag Bošković i poručio da ne postoji sila koja je može preobratiti u teokratsku državu.

Protestne litije, kako je rekao, nemaju nikakve veze sa zakonom, već je, smatra on, namjera da se Crna Gora predstavi kao srpska država, kojoj bi se poništila nezavisnost izglasana na referendumu 2006. godine.

"Ne postoji sila koja nas može preobratiti u teokratsku državu", rekao je Bošković Radiju Crne Gore, prenosi Portal RTCG.

Tu tvrdnju, kako je kazao, temelji na ikonografiji koja se može vidjeti na protestnim litijama, ali i iscrtavanju srpskih motiva širom Crne Gore.

On smatra da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ima za cilj da se Crna Gora vrati u srednji vijek, dok odnose sa Srbijom, nakon svih dešavanja, ocjenjuje kao najlošije od obnove nezavisnosti.

"Protesti nemaju veze sa Zakonom, jer da je tako, on bi se primijenio, pa bi vidjeli da li ugrožava bilo čija prava. Vidimo da to nije slučaj. Vidimo ikonografiju na skupovima, kako se označava teritorija Crne Gore kao srpske države, vidimo crtanje srpskih motiva", naveo je Bošković.

Namjera je, poručio je on, da se Crna Gora predstavi kao srpska država, da se poništi državna nezavisnost i Crna Gora "vrati pod skute Srbije, kako bi se o njenoj sudbini odlučivalo van naših granica".

Bošković je istakao da je Demokratski front (DF) prevaziđena politička organizacija u Crnoj Gori, i da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedini subjekt koji je mogao da generiše prosrpski korpus.

Zato su, smatra on, poruke koje stižu iz Beograda o pomoći srpskom narodu i SPC, dodatak priči da se što više građana na popisu stanovništva u Crnoj Gori sledeće godine izjasni kao Srbi.

To, kako je rekao, za cilj ima stvaranje srpskog karaktera Crne Gore.

"Crna Gora je država svih njenih građana, bez obzira na to kako se izjašnjavaju i niko ne može spriječiti put Crne Gore ka modernoj evropskoj državi", poručio je Bošković.

Ocijenio je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti kvalitetan i da će svakom građaninu garantovati ostvarivanje vjerskih prava u skladu sa njegovim potrebama.

"Mislimo da Crna Gora treba da dijeli one vrijednosti koje se danas poštuju i vrijede u svakoj razvijenoj zemlji Evrope. Možemo sa ovim da se izborimo na demokratski način, bez tenzija i incidenata, jer smo svjesni da nas posmatra međunarodna organizacija", kazao je Bošković.

On je saopštio da nema nedoumicu da su sva dešavanja na ovim prostorima uigrana, jer je Balkan, kako je podsjetio, kroz istoriju bio mjesto gdje su se sukobljavale mnoge civiliazcije.

On je kazao da ga retorika u Crnoj Gori podsjeća na onu iz devedesetih, ali ne strahuje da bi se mogao ponoviti sličan scenario.

"Danas je globalni kontekst drugačiji. Demokratski kapaciteti država na Balkanu su veći nego što su bili devedesetih", rekao je Bošković..

Bonus video: