Bošković ne odustaje od "svojih" para

Potpredsjednik Opštine Tivat, Krsto Bošković kazao je da nema namjeru da povuče tužbu protiv grada
103 pregleda 2 komentar(a)
Krsto Bošković, Foto: Siniša Luković
Krsto Bošković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.08.2012. 15:40h

Potpredsjednik Opštine Tivat i lider tivatskog SDP Krsto-Kiko Bošković nije ni nakon ponovnog svog kontroveiznog imenovanja na mjesto drugog čovjeka grada odustao od sudskog spora koji je pokrenuo protiv Opštine, u čijem je najužem rukovodstvu.

Osnovni sud u Kotoru, pred kojim je Bošković pokrenuo tužbu protiv Opštine Tivat, zakazao je prvo ročište za 14. novembar ove godine, nezva nično je potvrđeno "Vijestima" u tivatskoj lokalnoj samoupravi.

Bošković je 22. februara Osnovnom sudu u Kotoru tužio Opštinu Tivat, u kojoj je potpredsjednik od 2002, tražeći da se poništi rješenje komisije za rješavanje stambenih potreba lokalnih funkdonera, a koja mu je dva mjeseca ranije dodijelila kredit u iznosu od 16.350 eura na 20 godina sa izuzetno povoljnim uslovima otplate, radi rješavanja stambenog pitanja.

U tužbi, koju razmatra sutkinja Narci sa-Maja Nurković, Bošković je tražio da se poništi takvo rješenje komisije i ona obaveže da mu dodijeli iznos od 28 hiljada eura, koliko mu je u prvi navrat bilo i određeno, kao i da mu tužena Opština Tivat nadoknadi troškove sudskog postupka.

Budući da je prilikom konstituisanja nove zakonodavne lokalne vlasti, nakon izbora u Tivtu aprila ove godine, bio odlučujući, 17. glas koalicije DPS-SDP u tridesettročlanom lokalnom parlamentu, Bošković je početkom juna zvanično podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Opštine, da bi na sjednici SO 8. juna mogao izglasati izbor Ivana Novosela (DPS) na mjesto predsjednika lokalnog parlamenta.

Kada je to završio, Bošković je 12. jula podnio ostavku na mjesto odbornika, da bi na sjednici SO, pet dana kasnije, bio ponovo "vraćen" u fotelju potpredsjednika Opštine, za koju ga je predložio gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS).

Gradonačelniku nije ništa čudno

Sve to vrijeme Bošković je bio "u sudskom ratu" sa tom istom Opšti nom oko svog, sada već famoznog stambenog kredita, što je prilikom njegovog vraćanja u potpredsjedničku fotelju izazvalo izuzetno oštre kritike opozicije.

"Bošković je godinama ubirao sve blagodeti tog posla i našao je sebi za pravo da se buni jer nije dobio ono što mu i ne pripada. Otkud vam moralno pravo, a gledam vas sve pravo u oči, da ga predložite, a njega da se prihvati novog mandata kao potpredsjednika. Ja da sam uradio ovo što je učinio on, na pamet mi ne bi padalo da se vraćam u Opštinu, a evo vama je izgleda sve dozvoljeno. Ima li primjera igdje u Crnoj Gori da je jedan potpredsjednik tužio svoju matičnu Opštinu jer nije dobio pare koje je očekivao i da ga ona sada vraća u fotelju i time prejudicira ishod sudskog spora? Kako takve ljude možete predlagati za svoje najbliže sa radnike", upitao je na sjednici SO 17. jula Savo Klakor (Nova) gradonačelnika Kankaraša, na šta mu je ovaj odgovorio da su "svi zakonski uslovi ispunjeni, da je dobro sarađivao sa Boškovićem i da sudska presuda u njegovom spora protiv Opštine neće imati posljedica, jer je to samo još jedan spor koji je neko izgubio ili dobio".

Vjerovatno osokoljen takvim stavom onoga na riju je inicijativu i vraćen u potpredsjedničku fotelju, Bošković ni nakon svega nije odustao od spora protiv Glavnog grada kojeg reprezentuje, pa će se tako 14. novembra na prvom ročištu u klupama Osnovnog suda u Kotora lider tivatskog SDP-a naći na suprotnoj strani od predstavnika Opštine čiji je potpredsjednik.

Mjesto "ford focusa" novi terenac "ford kuga"

Po najnovijem imovinskom kartonu, objavljenom na sajtu Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, Bošković, kao potpredsjednik Opštine, zarađuje 1.220 eura mjesečno, jedini je vlasnik placa površine 960 kvadrata u Tivtu i kuće u izgradnji površine 250 kvadrata, kao i jedne šestine zemljišta površine 25 hiljada kvadrata u Tivtu.

On posjeduje i vaučer u HTP "Primorje", motornu brodicu "Benetau Antares" iz 2009, a umjesto "ford focusa" iz 2007, kojeg je vozio do sada, lani je vozni park osvježio potpuno novim terencem "ford kuga", koji košta oko 30.000 eura.

Među zaduženjima Bošković je prijavio da u naredne četiri godine mora vratiti kredit od 7.200 eura NLB banci, a ima još tri godine da Podgoričkoj banci vrati kredit u iznosu od 2.600 eura.

Zanimljivo je da je prijavio i kredit u iznosu od 16 hiljada eura koji je dobio (znači i prihvatio) od Opštine Tivat, iako je zbog toga tužio Opštinu. Taj novac bi Bošković trebalo da vrati u roku od 20 godina.

Supruga Emina, prema navodima najnovijeg Boškovićevog kartona, preko Zavoda za zapošljavanje i Fonda PIO mjesečno prima nadoknadu od 92 eura, a po osnovu nasljedstva jedini je vlasnik stana površine 55 kvadrata u Tivtu.

U odnosu na prošlogodišnji karton, u evidenciji nepokretne imovine Boškovićeve supruge više nema dviju porodičnih kuća u Tivtu površine 80 i 90 kvadrata u kojima je bila vlasnik po jedne četvrtine, kao i placa od 500 kvadrata u Tivtu čiji je gospođa Bošković bila jedini vlasnik.

Ona posjeduje automobil "folksvagen pasat" iz 2004. i vaučer u HTP "Primorje", dok sin Mato vozi motocikl „gilera" iz 2008. i stalno je zaposlen u JP „Morsko dobro" Budva, gdje prima platu od 570 eura.

Socijaldemokratska partija Crne Gore do sada se nije izjašnjavala na pitanja "Vijesti" da prokomentariše takvo postupanje svog visokog funkcionera i objasni da li je to u skladu sa principima socijalne pravde za koju se ta partija deklarativno zalaže.

Bonus video: