Bošković o "Mehanizmu": Savjet RTCG zna za opstrukcije, ne postoje neemitovane emisije i bunkeri

"Savjetu sam se obraćao više puta sa detaljnim obrazloženjima i predstavljao im situaciju u vezi sa emisijom "Mehanizam" i odnosom bivšeg generalnog direktora (Rade Vojvodić) prema tom projektu", kazao je između ostalog Bošković
137 pregleda 15 komentar(a)
Mirko Bošković, Foto: Facebook.com
Mirko Bošković, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 24.02.2017. 20:41h

Zbog niza neistina i konfuznih objašnjenja, kao i zbog medijskih izvještaja koji ne reflektuju pravu sliku onoga što se dogođalo, dužan sam, zbog građana koji finansiraju javni servis, da pojasnim situaciju u vezi sa emisijom "Mehanizam", saopštio je večeras Mirko Bošković, urednik istraživačke redakcije Radio televizije Crne Gore (RTCG).

Na Savjetu Radio-televizije Crne Gore obznanjeno da je bivši generalni direktor javnog servisa Rade Vojvodić cenzurisao emisiju "Mehanizam".

"Veoma je važno da na početku istaknem čuđenje zbog činjenice da se ovo pitanje sad pokreće, s obzirom da Savjet RTCG od samog početka "afere" zna sve pojedinosti u vezi sa mojim radom u RTCG i opstrukcijama kojima sam bio izložen. Dakle, da ne bi bilo zabune, Savjetu sam se obraćao više puta sa detaljnim obrazloženjima i predstavljao im situaciju u vezi sa emisijom "Mehanizam" i odnosom bivšeg generalnog direktora (Rade Vojvodić) prema tom projektu. Smatram da je važno da se ta činjenica istakne da ne bi neko pomislio da sam ćutao i krio informacije od bilo koga. Iako sam smatrao da RTCG uopšte ne treba da se osvrće na neistinite tvrdnje PZP-a, doveden sam u situaciju da se pravdam i odgovaram na nešto što je čista konstrukcija, vjerujem zlonamjerna", istakao je Bošković.

Pokret za promjene (PzP) je prije četiri dana pozvao sadašnji menadžment, Savjet Javnog servisa da pod hitno pokrene pitanje emitovanja preostale četiri epizode serijala "Mehanizam" za koje su kazali da se nalaze u bunkeru, a koje su snimljene novcem koji je dala Evropska unija (EU) prije skoro pune tri godine.

Lider te partije Nebojša Medojević se 21. februara pismom obratio Aivu Oravu, ambasadoru EU u Crnoj Gori tražeći od njega "da ispita šta se dogodilo sa četiri epizode serijala "Mehanizam", koji je snimljen o trošku Evropske unije (EU), tačnije poreskih obveznika zemalja članica, a koji još uvijek nije emitovan na Javnom servisu RTCG".

"Ne postoje neemitovane epizode "Mehanizma". Ne postoje kasete sa emisijama, a ne postoji ni bunker za koji ja znam. Pošto se pojam "nemontirani materijal" slobodno tumači neophodno je da i to pojasnim. Sve što je bilo do kraja istraženo, potvrđeno i zaokruženo kao priča objavljeno je u serijalu "Obećana zemlja". Tokom pripreme serijala prikupljeno je dosta različitog materijala, ali to ne znači da je kao takav mogao biti iskorišćen za emitovanje. Istraživačko novinarstvo je proces koji podrazumijeva da se sve prikupljene činjenice dokažu i stave u odgovarajući kontekst, razumljiv gledaocima. Sve što je ispunilo taj kriterijum objavljeno je u serijalu "Obećana zemlja", kazao je Bošković .

On je dodao da su se tokom istraživanja otvarale druge zanimljive teme i da mu je namjera bila da nastavi da radi na tim pričama, da bi na kraju objavio one koje uspije da dokaže i zaokruži u smislenu cjelinu.

"Odlukom bivšeg generalnog direktora to mi je onemogućeno, pa je neke od tema jednostavno pregazilo vrijeme ili su promijenjene okolnosti koje su ih činile važnim za javnost. Neke informacije koje sam ranije prikupio i dalje su zanimljive i ukoliko ih opsežno istraživanje potvrdi, biće objavljenje u odgovarajućem formatu, kao i sve ostale informacije koje prikupljam i obrađujem u skladu sa najvišim profesionalnim i etičkim standardima. Ne postoji misteriozni "nemontirani materijal" koji se krije od javnosti, niti neke spektakularne informacije koje bi razotkrile velike nepravde, zato što je istraživačko novinarstvo mnogo kompleksnije od toga i ne čini ga jedna izjava, tvrdnja ili informacija. Postojala je samo odluka bivšeg generalnog direktora da ne mogu da nastavim da radim, o čemu sam, ponavljam, redovno obavještavao Savjet. Da mi je bilo omogućeno da radim, postojale bi emisije, tj "montirani materijal" koji bi imao značaj za javnost i bio bi objavljen", kazao je Bošković.

On je rekao da svi koji budu nastavili da iznose neistinite tvrdnje da nešto kriju od javnosti imaće priliku da ih dokažu na sudu.

"To je, prema mojoj sugestiji menadžmentu i Savjetu, trebalo da bude jedina reakcija RTCG na ono što je javno iznio Nebojša Medojević i PZP. Takav stav je proizašao iz činjenice da onaj koji iznosi optužbe treba da priloži i neke dokaze za to, a ne da se mi pravdamo povodom neutemeljenih projekcija realnosti, posebno kad dolaze od strane osoba koje nemaju reputaciju ličnosti koje često govore istinu. Do večeras sam izbjegavao da javno govorim o poziciji i pritiscima unutar RTCG jer smatram da je važnije da se ponovo stvore uslovi da nastavim da radim. Na sreću, ti uslovi su se ponovo stvorili i Savjet je svojim odlukama tome doprinio, pa je RTCG prvi javni servis u regionu koji ima istraživačku redakciju. Zbog toga, naglašavam da je važnije da se u javnosti govori o pričama koje ćemo objaviti, a ne o sporednim stvarima kao što su neutemeljene optužbe političkih partija i unutrašnji odnosi u RTCG koji su sad već, na sreću svih građana, stvar daleke prošlosti. Nadam se da će naše buduće priče u ovoj mjeri zainteresovati javnost i medije, za razliku od situacije nakon objavljivanja serijala "Obećana zemlja" koji su ostali mediji u potpunosti ignorisali", objasnio je Bošković.

Bonus video: