Bošković: Postoje uslovi za izmještanje vojnog aerodroma na Kapino polje

"Nadam se da će aerodrom Kapino polje pružiti sve svoje kapacitete Vojsci Crne Gore da se i oni ovdje stacionaraju i da to bude na dobro Nikšića i čitave Crne Gore“, rekao je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović
248 pregleda 0 komentar(a)
aerodrom Kapino polje, Predrag Bošković, Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
aerodrom Kapino polje, Predrag Bošković, Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.11.2018. 09:58h

Aerodrom na Kapinom polju u Nikšiću, njegovi prostorni kapaciteti, uređenost piste, kao i kontrolni toranj, dobra su polazna osnova za izmještanje vojnog aerodroma Knjaz Danilo u Podgorici. To je saopštio ministar odbrane, Predrag Bošković, prilikom obilaska aerodroma u Nikšiću.

Zbog povećanja broja putnika, prema riječima Boškovića, civilni i vojni aerodrom u Podgorici su postali smetnja jedni drugima za obavljanje redovnih zadataka, a aerodrome na Kapinom polju se zbog potencijala "sam nametnuo" kao dobra mogućnost da se na njemu izmjesti vojni aerodrom.

"Prostorni kapaciteti postoje, pista koja je sanirana i urađena prije nekoliko godina zajednom sa kontrolnim tornjom daju dobru polaznu osnovu, ali naravno sve će to u slučaju da se odlučimo za ovu inicijativu iziskivati i značajna ulaganja kako bi se ona privela namjeni sa jedne strane, a sa druge to bi značilo i potpuno drugačije ustrojstvo samog vazduhoplovstva, ali i Vojske Crne Gore kao cjeline".

Odgovarajući na pitanje novinara da li će aerodrom na Kapinom polju, u slučaju da postane vojni, biti na raspolaganju NATO saveznicima ministar je kazao da je NATO avijacija neotuđivi dio Crne Gore, koja je prošle godina postala članica pomenute Alijanse, pa "ukoliko bude potrebe, NATO avijaciji će biti na raspolaganju svi aerodromi u Crnoj Gori".

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović kazao je da prvi parametri studije opravdanosti aerodroma, čija izrada je u toku, su optimistični.

"Prije svega za komercijalno korišćenje aerodroma, za biznis avione, ali sa ovim što je sada mogućnost to daje još veće mogućnosti našem aerodromu. Mora doći do određenog produženja piste, zašta postoje mogućnosti prema južnom dijelu, za izgradnju novih kapaciteta, i sve ono što vojsci bude trebalo mi ćemo im pomoći da to i urade. Nadam se da će aerodrom Kapino polje pružiti sve svoje kapacitete Vojsci Crne Gore da se i oni ovdje stacionaraju i da to bude na dobro Nikšića i čitave Crne Gore“, poručio je Grbović.

Aerodromska infrastruktura na Kapinom polju, pista i kontrolni toranj, urađeni su u sklopu projekta "Prekogranično aero umrežavanje", a vrijednost radova, koji su sa 85 odsto sredstava finansirani iz programa IPA Adriatic, dok je Opština učestvovala sa 15 odsto sredstava, bili su 580.000 eura.

Galerija

Bonus video: