Bošković: Predškolsko obrazovanje ključno u reformi

Bošković je kazao da Pljevljima nedostaje predškolska infrastruktura i da je Ministarstvo zbog toga odlučilo da se u toj opštini izgradi još jedan vrtić
62 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, Bendžamin Perks, Foto: Mps.gov.me
Predrag Bošković, Bendžamin Perks, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 10.05.2016. 20:15h

Vlada Crne Gore je prepoznala predškolsko obrazovanje kao ključno u reformi, poručio je ministar prosvjete, Predrag Bošković navodeći je velika prepreka na tom putu slab obuhvat djece u vrtićima na sjeveru.

Bošković je danas boravio u Pljevljima gdje je predstavio nastavak kampanje "Svi u vrtić", čiji je cilj podizanje stope upisa u predškolsko obrazovanje na sjeveru Crne Gore.

On je kazao da Pljevljima nedostaje predškolska infrastruktura i da je Ministarstvo zbog toga odlučilo da se u toj opštini izgradi još jedan vrtić.

“Ministar je zaključio da je značaj predškolskog obrazovanja nemjerljiv za razvoj djeteta i da UNICEF i Ministarstvo prosvjete nastoje da ovom kampanjom animiraju roditelje i djecu i ukažu im na značaj pohađanja predškolskog obrazovanja”, kaže se u saopštenju tog resora.

Šef Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks kazao je da je zadovoljan zbog nastavka kampanje “Svi u vrtić”.

On je naveo da će se u ovoj fazi Kampanje fokusirati na rad u šest opština Pljevlja, Žabljak, Kolašin, Plužine, Kolašin i Mojkovac.

“On je istakao da činjenica da se 85 odsto razvoja ljudskog mozga odvija do pete godine života dovoljno govori o važnosti predškolskog obrazovanja”, dodaje se u saopštenju.

Perks je iznio podatak da je Evropska unija postavila granicu od 95 odsto upisa u predškolske ustanove do 2020. godine i zaključio da je za ispunjenje tog cilja potrebno mnogo truda, ali da je on dostižan.

Potpredsjednik Opštine Pljevlja, Ljubiša Ćurčić je poručio da je uvjeren u dobre efekte kampanje “Svi u vrtić”. On je u ime lokalne uprave obećao pomoć kada je riječ o predškolskom obrazovanju.

Bonus video: