Bošković se ogradio od svog ministarstva: Pogrešni podaci o dodatku Numanovića

Ministarstvo rada sada tvrdi da je cifru omaškom preuzelo koristeći podatke sa Interneta Komisije za utvrđivanje konflikta interesa
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2013. 19:23h

Ministarstvo rada ogradilo se od podataka koje je o zaradi bivšeg šefa Suada Numanovića dostavilo Centru za građansko obrazovanje, navodeći da on nije dobijao bonus od Vlade od 960 eura u prošloj godini.

Ministarstvo koje je vodio Numanović, a sada Predrag Bošković, sada tvrdi da je tu cifru omaškom preuzelo koristeći podatke sa Interneta Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, na čijem je čelu Slobodan Leković.

To su naveli odgovarajući Numanoviću, a “Vijesti” su o tome obaviještene kopijom dokumenta, koja je proslijeđena.

Numanović je juče ponovo negirao da je dobijao bonus od Vlade prošle godine, kao što je to objavio CGO u svom istraživanju.

Međutim, i novo objašnjenje Ministarstva rada je čudno jer se podaci ne poklapaju. Naime, u Numanovićevoj prijavi za 2013. bonusa nema, dok se on pojavljuje u prijavi za 2012. Tamo, međutim, piše da mu je plata 1.070 eura, dok u podacima Ministarstva piše da je ona nešto više od 800 eura.

Zbog čega je Ministarstvo prepisalo podatke sa sajta Komisije za sukob interesa umjesto da NVO dostavi originalne, nije objašnjeno.

Izvod iz imovinskog kartona bivšeg ministra (Izvor: Komisija za za utvrđivanje konflikta interesa)

I Numanović i Bošković ponavljaju da bonusa više nema. Takođe, isto kažu i u Ministarstvu finansija.

Ministar Radoje Žugić ne odobrava bonuse i stimulanse vladinim službenicima, već se dodatak na platu dijeli samo za određene poslove, saopšteno je „Vijestima“.

U dokumentu koji je Centar za građansko obrazovanje dobio od Ministarstva rada piše da je bivši ministar rada Suad Numanović lani odbijao bonuse od Vlade. Takođe, prema informacijama „Vijesti“ stimulanse na platu imaju i drugi službenici i ministri po odobrenju ministra finansija.

U tom resoru, međutim, objašnjavaju da su bonusi ukinuti Odlukom o prestanku važenja Odluke o kriterijumima za utvrđivanje posebne naknade članovima Vlade krajem 2011. godine. „Prema podacima Ministarstva finansija, od tog perioda, bonusi ministrima nijesu isplaćivani“, piše u odgovoru koji je potpisala portparolka Marija Radenović.

Uz platu, samo za neke poslove

“Saglasnost Ministarstva finansija na isplatu naknada se daje isključivo u skladu sa važećom Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana radnog tijela ili drugog oblika rada.

Njome je, u cilju ostvarivanja ušteda i daljeg smanjenja potrošnje, Vlada ukinula pravo na naknadu za određeni broj radnih tijela i utvrdila listu savjeta i komisije čiji članovi imaju pravo na naknadu, a koju mogu da ostvaruju u zavisnosti od raspoloživih sredstava“, navodi se u objašnjenju Ministarstva finansija.

Oni su takođe naveli i da su naknade po tom osnovu smanjene.

Galerija

Bonus video: