Bošković: Znanje engleskog neophodno za konkurentnost na tržištu rada

Bošković je istakao da je glavni problem u učenju jezika nepodsticanje kreativnosti i puka reprodukcija gramatičkih pravila, i da profesori danas ne mogu očekivati od učenika da samo memorišu gradivo zanemarujući komponentu razumijevanja, kreativnosti i inovantivnosti
85 pregleda 8 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo obrazovanja
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo obrazovanja
Ažurirano: 05.10.2016. 15:40h

Poznavanje engleskog jezika danas je neophodno ukoliko se želi postići konkurentnost na tržištu rada, ocijenio je minitar prosvjete, Predrag Bošković.

Bošković je danas sa britanski ambasadorom u Podgorici, Jan Vitingom i direktoricom British Council Crna Gora, Vanjom Madžgalj otvorio Konferenciju „Engleski i razvoj“.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, rekao da je tom projektu dao lični pečat zalažući se da on zaživi i da se sprovede na pravi način.

Bošković je istakao da je glavni problem u učenju jezika nepodsticanje kreativnosti i puka reprodukcija gramatičkih pravila, i da profesori danas ne mogu očekivati od učenika da samo memorišu gradivo zanemarujući komponentu razumijevanja, kreativnosti i inovantivnosti.

Taj projekat, kako je kazao, može da bude polazna osnova za reformu čitavog sistema obrazovanja sa ciljem da učenici stečena znanja mogu i da primijene.

Bošković je naglasio da je Ministarstvo prosvjete dalo punu podršku Projektu za čiju realizacju je od velike važnosti uloga Britanskog savjeta, ali da su nosioci ključne uloge nastavnici engleskog jezika koji se obučavaju u okviru ovog programa i od kojih se očekuje da ostvare njegove ciljeve.

On je ocijenio da s obzirom na to da se engleski jezik izborio da postane globalni, njegovo poznavanje je danas neophodno ukoliko se želi postići konkurentnost na tržištu rada.

„Zbog toga, cilj nam je da kroz ovaj projekat stvorimo generaciju profesora, a potom i generaciju učenika koji će engleski jezik govoriti skoro kao crnogorski jezik“, zaključio je Bošković.

Viting je rekao da osjeća dužnost da nakon rezultata referenduma o članstvu u Evropskoj uniji održanom u Velikoj Britaniji pošalje nekoliko poruka Crnoj Gori.

On je rekao da će Velika Britanija nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom evropskom i evroatlanskom putu, kao i da će se lično truditi da ojača saradnju dviju država.

Viting je rekao da je u saradnji Velike Britanije sa Crnom Gorom jedan od prioriteta jačanje kapaciteta institucija.

Engleski jezik kao važan integrativni element, prema njegovm riječima, nalazi se u samom centru svih oblasti saradnje.

Viting je naglasio da u obrazovnom sistemu engleski ne treba da se svede samo na puku akademsku vježbu kada je riječ o gramatici.

„S obzirom na to da Crna Gora postaje sve vidljivija u svijetu i da praktične vještine engleskog jezika postaju neophodne za prosperitet, mladi u Crnoj Gori moraju da ispune određene standardne u znanju engleskog jezika“, zaključio je Viting.

On je ocijenio da je iz godine u godinu znanje engleskog jezika sve veće, a uloga nastavnika u tom procesu je od presudnog značaja.

Madžgalj je rekla da je od presudnog značaja za učenike da mogu da izraze svoja razmišljanja i osjećanja, uđu u debate, da mogu da održe govore i predstave svoje radove na engleskom jeziku.

Ona je kazala da je uvjerena da pred njih treba postaviti izazov kako bi iskoristili sve svoje potencijale.

Ipak, kako je kazala Madžgaj, nastavnici ne mogu da to postignu sami, već im je potreban sistem podrške koji će obezbijediti da postoji konstantni kvalitet u obrazovanju.

Ona je dodala da nastavni kadar mora imati priliku za stalno usavršavanje.

„Ovim programom želimo obuhvatiti sve nastavnike osnovnih i srednjih škola. Program se sastoji od 10 modula, a za sada je realizovana obuka za 300 nastavnika od ukupno njih 600. Rađeno je na unapređenju kurikuluma za engleski jezik za srednje škole i početne razrede osnovne škole“, rekla je Madžgalj.

Ona je zaključila da su rezultati već vidljivi kroz povećanu motivaciju učenika i dodala da će projekat omogućiti da se engleski koristi na više načina u školskom okruženju.

Madžgalj je, kako je sopšteno, zahvalila Ministarstvu prosvjete, Zavodu za školstvo i Britanskom savjetu na zajedničkim naporima uloženim da se ovaj projekat realizuje.

Bonus video: