Bošnjačka stranka: Poricanje genocida u Srebrenici je anticivilizacijski čin

"Smatramo da se jedino priznavanjem potpune i sudski utvrđene istine o genocidu u Srebrenici i suočavanjem sa tom istinom stvaraju uslovi za relaksaciju međunacionalnih odnosa kao ključnog uslova za uspostavljanje stabilnog i čvrstog mira na ovim prostorima"
795 pregleda 1 komentar(a)
Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, Foto: Beta/AP
Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, Foto: Beta/AP

Genocid u Srebrenici predstavlja globalni simbol stradanja i ljudskog bezumlja ali i dokaz da je nemoguće potpuno uništenje cijelog jednog naroda i kao takav mora biti nauk, prije svega bošnjačkom narodu, kao žrtvi genocida a zatim i srpskom narodu, u čije ime je izvršen i iz čijeg naroda su izvršioci genocida, te međunarodnoj zajednici, koja nije učinila dovoljno da ovaj genocid spriječi, da mora raditi na stvaranju efikasnijih mehanizama za sprječavanje ovakvih stradanja u budućnosti, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Iz te partije su podsjetili da je 11. jula navršavaju 24 godine od jednog od najvećih i najmonstruoznijih zločina novije svjetske istorije i jedne od najvećih tragedija cjelokupne savremene ljudske civilizacije.

"Tendencija negiranja i poricanja genocida u Srebrenici danas je sve prisutnija i svakodnevno smo u prilici da slušamo sve upornije negiranje i poricanje genocida sa zvaničnih državnih i političkih adresa iz Srbije kao i od strane nekih političkih predstavnika Srba iz regiona pa i iz Crne Gore. Mi u Bošnjačkoj stranci osuđujemo svako negiranje, poricanje ili relativizaciju ovog genocida kao anticivilizacijski čin. Smatramo da se jedino priznavanjem potpune i sudski utvrđene istine o genocidu u Srebrenici i suočavanjem sa tom istinom stvaraju uslovi za relaksaciju međunacionalnih odnosa kao ključnog uslova za uspostavljanje stabilnog i čvrstog mira na ovim prostorima i okretanje našeg društva stvaranju bolje i perspektivnije budućnosti za nas i naše potomke", zaključuje se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Bonus video: