Bošnjak: Nebulozna rješenja Begovića za ogroman novac

Poslanik PzP-a pozvala MUP da saopšti koliko je potrošeno na opremu za vanredne situacije
7 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 18:00h

Djelovanje u vanrednim situacijama, jedan po opštu bezbjednost značajan segment, stavljen je pod šapu nekolicine ljudi kojima je bezbjednost društva praktično beznačajna, ocijenila je dr Branka Bošnjak (PzP).

Tako se dešava da šef sektora za vanredne situacije (Zoran Begović) predlaže a Vlada prihvata, smatra ona, nebulozna rješenja koja se kao takva i pokazuju u praksi, a opet niko ne odgovara.

"Pored ogromnog novca koji je potrošen, posljednjih dana je izgorjelo šume čija je vrijednost i na desetine helikoptera i opet niko nije odgovoran", kazala je Bošnjak “Vijestima“.

Šumsko blago gori jer je Vlada prodala sve helikoptere>>>

Zašto nema helikoptera: Sumnjivo lobiranje Zorana Begovića>>>

Begović: Nijesam odgovoran ja, nego MUP>>>

O sposobnosti i organizaciji Sektora za vanredne situacije, kaže Bošnjak, možda najbolje govori njihova reakcija tokom ovogodišnje zime

"Bilo bi veoma interesantno da se objavi dokumentacija sa zaključkom komisije prema kojoj je donesena ova odluka. Ako tako nešto nije urađeno po pravilima, a svi su izgledi da nije, valjda bi trebalo nekog pozvati na odgovornost".

O sposobnosti i organizaciji Sektora za vanredne situacije, kaže Bošnjak, možda najbolje govori njihova reakcija tokom ovogodišnje zime. Pored sve tehnike i opreme za koju je potrošen ogromni novac država je bila praktično blokirana:

"Tragikomično je, ali izgleda da je jedina sreća u ovoj situaciji bila što je šef sektora u tom periodu bio na skijanju, a odmah nakon povratka dozvolio da ostane zavijan nekoliko dana u rejonu Morače. Tada je praktično organizaciju svih aktivnosti preuzela Vojska i uz korišćenje svojih resursa, stanje koliko- toliko sanirala pa smo prošli bez još težih posledica".

Zoran Begović

Javnost bi, mišljenja je ona, trebalo da dobije odgovor na pitanje zašto se helikopteri "bell" iz sastava MUP-a ne koriste u gašenju požara, te koliko pilota i mehaničara se angažuje iz aeroklubova i koliko to košta:

"Zašto nijesu angažovane sve raspoložive letjelice MUP-a, da li je u pitanju da ne postoji kadrovski potencijal, a piloti iz aero-klubova iz susjednih država još nijesu pristigli".

"Bilo bi veoma interesantno objaviti koliko Sektor za vanredne situacije posjeduje službenih vozila i u koje namjene se koriste"

"Da li treba potrošiti još desetine miliona na kupovinu helikoptera za potrebe avio-helikopterske jedinice MUP-a da bi na njima letačke zadatke izvršavali stranci za ne malu nadoknadu".

Funkcionerka PzP-a pita zašto se u izvršavanju letačkih zadataka u MUP-u angažuju čak i penzionisani piloti kojima važeći zakoni to zabranjuju, kao i što na to kaže Agencija za civilno vazduhoplovstvo:

"Takođe bi bilo veoma interesantno objaviti koliko Sektor za vanredne situacije posjeduje službenih vozila i u koje namjene se koriste. Na kraju ostaje krunsko pitanje - koliko je taj sektor utrošio državnog novca i novca iz donacija za svoje opremanje posljednjih pet godina i kolike su procijenjene štete koje su nastale kao posljedica požara u istom periodu".

Neka nam Ilić kaže koga je sve vozio

Bošnjak tvrdi da su od osam letjelica u MUP-u, prethodnih dana bile angažovane samo dvije i to “potpuno neefikasno“. Zašto je tako, dodala je, možda je najbolje pitati šefa Avio-helikopterske jedinice MUP-a Slavka Ilića ili nekog njegovog pretpostavljenog “koji mu je dozvolio da praktično privatizuje čitavu jedinicu i koja najmanje radi u javnom interesu“.

"Diskutabilno je da li Ilić ima kvalifikacije koje su potrebne za mjesto koje pokriva godinama. Izgleda da su lična prijateljstva pilota Ilića sa nekim od državnih moćnika, kao i neke zasluge iz prethodnih vremena, bitnije od kvalifikacija. Bilo bi veoma interesantno saznati koga je i što pomenuti prevozio, naročito dok je pored svog redovnog posla bio i pilot u firmi "Vektra aviation" kao jedini kapetan. Možda bismo saznali neke vrlo korisne informacije o operativno interesantnim osobama iz Crne Gore i okruženja", rekla je Bošnjak.

Galerija

Bonus video: