Bošnjak optužuje rektorku za političku diskriminaciju: Šefuje rediteljka, a ispiti "3 u 1"

Ona je odgovorila na reagovanje Rektorata povodom njene tužbe protiv države, jer je nakon povratka na posao sa mjesta savjenika u Rektoratu premještena na Metarulški fakultet
27 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Filip Roganović
Branka Bošnjak, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.01.2017. 20:09h

“Reagovanje rektorke koja se sakriva iza PR službe govori na koje niske grane je spao Univerzitet i gdje su ga doveli ovi „stručnjaci“ koji rukovode. A kakvi su stručnjaci govori i to da se iščuđavaju šta neko sa doktoratom nauka radi u Rektoratu kao savjetnik za nauku, ali im nimalo nije čudno što jedna rediteljka bez naučnog zvanja stoluje na čelu Univerziteta,” navela je poslanica Branka Bošnjak.

Ona je odgovorila na reagovanje Rektorata povodom njene tužbe protiv države, jer je nakon povratka na posao sa mjesta savjenika u Rektoratu premještena na Metarulški fakultet.

Pismo prenosi u cjelosti:

“U ovakvom trulom sistemu, u kome je rektorka bez naučnog zvanja, ministarka nauke plagirala naučne reference, dekan prepisao udžbenik, u kome se ispiti, režimu bliskih profesora, kupuju u kladionicama, gdje pojedini profesori nude ispite na akciji „tri u jedan“, pa je niža tarifa ukoliko odjednom platite tri ispita a ima i popust za žene, sve je moguće, pa i to da se rektorkina privatna PR služba, drzne ironično komentarišete moje stručne kvalifikacije.

Radi javnosti, a ne radi vas i vaših diletanata, da sam diplomirala kao student generacije, u roku završila poslijediplomske, magistrirala i odbranila doktorsku disertaciju i u to vrijeme postala jedan od najmlađih doktora nauka na Univerzitetu. Od 1994. teče moja akademska karijera. U periodu od 2004-2006. predstavljala sam Univerzitet u Odboru za nauku, Komisije SCG za saradnju sa UNESCO. Bila sam i članica UO Univerziteta, i razotkrila nepravde i protekcionizam oko tzv. službenih stanova, te o milionskom zakidanju zaposlenih u obračanu zarada. Doprinos obrazovnom sistemu dala sam i kroz decenijski angažman koordinatorke za Crnu Goru Američkog savjeta za međunarodno obrazovanje.

Kao dobitnica međunarodnih stipendija boravila na višemjesečnim specijalizacijama na eminentnim evropskim univerzitetima.

Autorka sam i kooautorka, sa vodećim balkanskim i evropskim naučnicima, velikog broja naučnih radova objavljenih u domaćim i prestižnim međunarodnim časopisima. Učestvovala sam i u nizu naučnih projekata. Prepoznatu kao stručnjaka, eminentni međunarodni časopis “Wear”- Institute for Manufacturing iz Kembridža me angažovao kao recenzentkinju.

Dužni ste bili da me vratite na radno mjesto koje sam pokrivala, ako u međuvremenu nekog nijeste angažovali ili ga ukinuli, što nije slučaj. U momentu mog obraćanja 9.11.2016. važila je sistematizacija, kojom se hvalite u kojoj je i dalje postojalo moje radno mjesto. Ali ste vi da bi me po svaku cijenu dislocirali iz Rektorata, naknadno, na vanrednoj elektronskoj sjednici Upravnog odbora (29.11.2016), izmijenili sistematizaciju i ukinili moje radno mjesto, a izmislili novo na drugoj jedinici. Napravili ste grešku u koracima i plus ste mi dali ponudu tri dana prije nego su ovi „silu na sramotu“ izmijenjeni pravilnici stupili na snagu. Odgovorite vi na konkretno, a ne u vama svojstvenom maniru, jer je ovo školski primjer političke diskriminacije.

Na kraju, što se finansija tiče, redovni profesor, doktor tehničkih nauka, pred penzijom ima platu oko 850 eura, a vi ste sebi "nazidali" platu na 1 968,46 eura. Sramota je da ćutite na materijalno unižavanja naučne elite. Moja razlika u plati koju ću primati u Skupštini će biti više nego dvaput veća od plate na poziciji koja traži doktorat nauka. To je obesmišljavanje obrazovanja i nauke. Kakva se poruka šalje mladim generacijama. Ali niste krivi, krive su one "sijede glave" na Univerzitetu koje vam tolerišu sve to,” navela je Branka Bošnjak.

Bonus video: