Bošnjak: Visokom obrazovanju neophodni krupni rezovi

Kako ne postoji mjera u broju studenata koji se upisuju na pojedine fakultete, ogroman broj mladih sa diplomom nemaju nikakvu perspektivu
0 komentar(a)
Univerzitet, Foto: Boris Pejović
Univerzitet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.04.2012. 07:09h

U sistemu visokog obrazovanja neophodni su krupni rezovi, jer se strmoglavo urušava, ocijenila je šefica stručnog tima za obrazovanje i nauku PzP-a Branka Bošnjak.

Ona smatra da povećanje školarina, koje je prije dva dana najavio rektor Predrag Miranović, nije rješenje, jer su nameti na građane već ogromni i neizdrživi.

"Maćehinski odnos države prema državnom Univerzitetu te trka za profitom je dovela da sada imamo široku lepezu studijskih programa što na državnom, to i na privatnim fakultetima, a da većina od njih je samofinansirajućeg karaktera“, kazala je Bošnjak agenciji MINA.

Ona je ocijenila da praktično ne postoji mjera u broju studenata koji se upisuju na pojedine fakultete, što dovodi do svojevrsnog haosa čiji je rezultat orgoman broj mladih sa diplomom koji nemaju nikakvu perspektivu.

"Beznađe. Smatram da pod hitno treba praviti neke krupne rezove, jer se visoko obrazovanje strmoglavo urušava“, smatra Bošnjak.

Bošnjak je ocijenila da je veliki problem predstavljalo kašnjenje donošenja Strategije visokog obrazovanja, upozorivši da nije sigurna da se mnogi upravljaju prema njoj.

Ona smatra da je Strategija trebalo da obezbijedi da se studenti ne školuju za Biro rada, već da sa diplomom imaju realnu mogućnost da se zaposle.

Miranović je nedavno saopštio da Univerzitet planira da sljedeće godine upiše manje studenata, i da će zbog toga neminovno doći do povećanja cijena školarine.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore ocijenio je da bi povećanje cijene školarina bilo neprihvatljiv udar na budžet i upozorio da će se studenti protiv toga boriti i uličnim protestima.

Golubović: Nećemo dozvoliti povećanje školarina >>>

Bonus video: