Botunjani negoduju zbog planova firme "Čelebić": Brane vađenje stijene

Mještani Botuna smatraju da bi uklanjanje stijena iz Morače moglo doći do njenog poniranja ili poplave sela
97 pregleda 2 komentar(a)
Botun (novine), Foto: Privatna arhiva
Botun (novine), Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.10.2017. 20:08h

Preko 200 mještana Botuna željelo je da dođe da protestuje ispred zgrade Glavnog grada, zbog toga što je, kako su naglasili, Uprava za vode dozvolila preduzeću „Čelebić” da ukloni stijene - konglomerate iz korita Morače na lokalitetu Mišurica.

“To su stijene, koje su vjekovima bile na tom mjestu, a njihovo obrazloženje da sprečavaju formiranje stabilnog riječnog toka na tom potezu, je stvarno vrijeđanje zdravog razuma. Ako se te stijene uklone, može doći i do poniranja Morače, kao i da kada počne sezona kiša da poplavi Botun”, istakli su iz Odbora za zaštitu životne sredine Botuna.

Mještani su saopštili da su za sada uspjeli da “amortizuju nezadovoljstvo mještana i da će pokušati preko nadležnih da zaštite taj lokalitet”.

“Odgovorno tvrdimo da Glavni grad i 'Čelebić' imaju dil, da bi se to dozvolilo toj kompaniji da i dalje eksploatiše pijesak i pored moratorijuma na taj posao. Ukoliko se te stijene maknu, 'Čelebić' će na tom mjestu da dobije majdan za vađenje šljunka, koji će nanositi voda tokom velikog vodostaja”, istakli su iz Odbora.

Iz Glavnog grada su „Vijestima” saopštili prije dva dana da je Uprava za vode dala saglasnost da se uklanjanje konglomerata izvede do 31. oktobra, a da je čišćenje Mišurice u dužini od 300 metara do 20. oktobra završeno.

“Zašto je bilo potrebno uopšte da se 'čisti' Morača na tom mjestu, to smo mi mogli sami da uradimo. Pa valjda su trebali da i nas kao lokalnu zajednicu pitaju. Ali, poenta je da je 'Čelebiću' dozvoljeno da iskopa 60.000 kubika pijeska i da mu se to omogući i dalje”, naveli su Botunjani.

Iz Odbora za zaštitu životne sredine Botuna su istakli da su od Uprave za vodu tražili podatak, koliko je izvađeno materijala do 20. oktobra, ali da su im kazali da taj izvještaj još nemaju.

Bonus video: