Bračni par tvrdi da je prevaren: Od farme pilića samo dugovi

Vlasnik firme „Aka trejd“, kako tvrde, dodatno ih je ojadio jer nije platio više od 23.000 eura za utovljenu pilad koju su mu isporučili, takođe, prema ugovoru o saradnji
662 pregleda 4 komentar(a)
Pile sajt, Foto: Dragana Šćepanović
Pile sajt, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 25.03.2015. 19:03h

Bračni par iz Mojkovca Angelina Šćekić i Dragoljub Konatar, vlasnici preduzeća „Pile sajt“ tvrde da su pretrpjeli velike finansijske gubitke i da im je farma pilića zatvorena, zbog toga što su, kako kažu, prevareni od vlasnika bjelopoljske firme „Aka trejd“ Sabahudina Balića.

Mojkovčani su Balića izabrali kao dobavljača i izvođača radova na svojoj farmi, a sve u okviru realizacije namjenskog kredita od oko 42.000 eura, koji su dobili iz Investiciono razvojnog fonda (IRF).

Kako objašnjava Konatar, prema proceduri realizacije kredita, nakon što su izabrali Balićevu firmu, IRF je kredite od 25.800, za nabavku 8.000 tovnih pilića i hrane za njih, odnosno 16.774 eura za ugradnju grijanja na farmu, uplatio na žiro-račun „Aka trejda“.

„Oba kredita su odobrena 29. novembra, a na žiro-račun Balićeve firme uplaćeni 13. decembra 2013. godine. Njegove obaveze su bile da u roku od dva mjesecu uradi parno grijanje, a odmah potom da isporuči tovnu pilad i hranu za njih. Balić nam je pilad i hranu isporučio tek u aprilu naredne godine. Grijanje je uradio sa 10 mjeseci zakašnjenja”, objasnili su Mojkovčani juče novinarima nekoliko dnevnih novina.

Vlasnik firme „Aka trejd“, kako tvrde, dodatno ih je ojadio jer nije platio više od 23.000 eura za utovljenu pilad koju su mu isporučili, takođe, prema ugovoru o saradnji.

Poslije toga, objašnjava, Konatar, bili su prinuđeni da zatvore farmu, a kredit nastavili da vraćaju IRF.

„Grijanje koje je ugradio vrijedi manje od 5.000 eura, a on je na profakturi napisao da je potrošio cijeli iznos namijenjen za to.

Prethodno je govorio da će grijanje koštati oko 13.000 eura, pa da će nam ostatak novca vratiti. Pored toga nije nam platio isporučene tovne piliće, pa smo tada potpuno bankrotirali. U farmu smo uložili prije kredita oko 100. 000 eura zarađenih u inostranstvu”, tvrde Angelina Šćekić i Dragoljub Konatar.

Kako kažu, na postojećoj i farmi koju su planirali da grade bile bi zaposlene četiri porodice. Finansijski su uništeni, a protiv Balića, kako kažu, podnijeli su krivičnu prijavu. Prema njihovim riječima, s obzirom da je u toku sudski spor iz IRF su im odobrili da pauziraju vraćanje mjesečnih rata.

„Napravio je lažni dokument- račun, 24. decembra, odmah po dobijanju kredita, prema kojem nam je već tada isporučio cijelu količinu pilića i hrane.

Moja supruga je to naivno potpisala, jer je rekao da mu treba kao dokaz da bi mogao podići novac od kredita”, tvrdi Konatar.

On i njegova supruga najavljuju krivičnu prijavu i protiv jednog od službenika Investiciono razvojnog fonda, za kojeg tvrde da je neažurnošću i nedovoljnom kontrolom trošenja namjenskih sredstva pomogao Baliću.

Balić: Iz finansijskih problema žele da se izvuku tako što će mene optužiti

S druge strane Balić, koji je ovih dana u inostranstvu, demantovao je u telefonskom razgovoru sve optužbe Mojkovčana. On je za „Vijesti“ kazao da posjeduje svu dokumentaciju iz koje je jasno da bračni par ne govori istinu i da pokušavaju da se, kako tvrdi, „ iz finansijskih problema izvuku obmanjujući javnost.”

„Neobjašnjivo je šta me je snašlo od tih ljudi. Svi moje poslovni saradnici u nekoliko gradova na sjeveru će potvrditi kakav sam čovjek i kazati jesam li koga do sada prevario. Privredni sud u Bijelom Polju je, po tužbi Konatara, odlučio u moju korist. To valjda dovoljno govori. Imam svu dokumentaciju, koju, zbog tog što sam na putu, ne mogu sada da vam pokažem, a iz koje se vidi da su sve moje obaveze prema njima izmirene. Grijanje je ugrađeno kasnije na njihovo insistiranje, jer su tako željeli, da bi imali još jedan tov piladi. Zbog toga su za dozvolu zvali i Investiciono razvojni fond. Šta pokušavaju ovim optužbama meni je jasno, a nadam se da će biti i javnosti”, rekao je vlasnik firme „Aka trejd“ Sabahudin Balić.

Bonus video: