Brajovićeva još na platnom spisku u Budvi - Vijesti.me
AKTERKA AFERE "ZALUTALI MAIL"

Brajovićeva još na platnom spisku u Budvi

Savjet "Muzeja i galerije Budve" odbio da zaključi radnu knjižicu bivšoj direktorki Biljani Brajović

Biljana Brajović
Biljana Brajović (Foto: Vuk Lajović)

Savjet Javne ustanove “Muzeji i galerije Budve” odbio je da zaključi radnu knjižicu bivšoj direktorki Biljani Brajović, iako je ona to tijelo pisano obavijestila da je odlukom Vlade prije gotovo mjesec i po postavljena za direktorku Centra za konzervaciju i arheološka istraživanja.

Ona će radni odnos u Centru moći da zasnuje tek 28. aprila, kada ističe godina od kada je smijenjena sa čelne pozicije budvanske kulturne ustanove.

Do tada je na platnom spisku u Muzejima, od kojih će i za april primiti 1.222 eura plate, kao i prethodnih 11 mjeseci.

Brajovićeva je predsjedniku Savjetu “Muzeja i galerija” Ivanu Pejoviću uputila dopis u kome navodi da je odlukom Vlade 15. marta imenovana za direktorku JU “Centar za konzervaciju i arheološka istraživanja”, zbog čega traži da joj se zaključi radna knjižica i dostavi.

“Kao što vam je poznato, 8. marta 2017. u svojstvu predsjednika Savjeta donijeli ste rješenje kojim je meni, bivšoj direktorki JU ‘Muzeji galerije Budva’, utvrđeno pravo na naknadu zarade na period od godinu, počev od 28. aprila 2017. do 28. aprila 2018. u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Odlukom Vlade imenovana sam za direktroku JU ‘Centar za konzervaciju i arheološka istraživanja’ počev od 15. marta ove godine, čime je prestalo pravno djestvo rješenja o naknadi. Molim vas da mi nadležna služba JU zaključi moju radnu knjižicu i dostavi, kako bi se stvorili uslovi da Centar za konzervaciju i arheološka istraživanja podnese sve potrebne prijave i registruje me kao zaposlenog kod nadležnih državnih organa”, navela je Brajović u dopisu.

Dodala je da je za mart primila naknadu od “Muzeja i galerija” od 1.222 eura, ali kako je zasnovala radni odnos 15. marta u vladinom Centru, navodi da je spremna vratiti razliku od oko 668.

Predsjednik Savjeta budvanskog “Muzeja i galerija”, međutim, odbio je zahtjev Brajovićeve, navodeći da je dopis dostavila kasno - i to nepotpisanim mailom.

“Vaše obavještenje o zasnivanju radnog odnosa i zahtjev za dostavljanje zaključene radne knjižice sam primio 19. aprila putem maila, koji evidentno nije svojeručno potpisan. Kao korisnik naknade bili ste u obavezi da nas blagovremeno obavijestite o zansivanju radnog odnosa radi prestanka prava na naknadu, kao i urednog zaključivanja radne knjižice. Zbog zakašnjenja vašeg obavještenja, ne može vam prestati pravo na primanje naknade, niti se zaključiti radna knjižica prije 28. aprila ove godine”, naveo je Pejović u odgovoru.

Brajovićeva je označana kao glavni akter afere “zalutali mail” - optužena je od predsjednice budvanskog DEMOS-a i direktorke JU “Muzeji i galerije” Lucije Đurašković, da je na adresu bivše službe greškom uputila mail sa imenima zaposlenih u Centru za konzervaciju i njihovim političkim opredjeljenjem uoči predsjedničkih izbora.

Brajovićeva je demantovala te navode i rekla da je riječ o političkoj manipulaciji.

Predmet je u tužilaštvu.