Bralić: Ako postoji diskriminacija žena, onda neka bude pozitivna

Prema njegovim riječima, SDP će se zalagati za rješenja koja žene, a pogotovu trudnice, neće dovoditi u diskriminisani položaj u odnosu na muškarce
3 komentar(a)
Izet Bralić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Izet Bralić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.05.2015. 11:32h

Socijaldemokratska partija (SDP) neće podržati predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti ukoliko ostane odredba da Fond za zdravstveno osiguranje poslodavcima ne refundira naknadu za prva dva mjeseca trudničkog odsustva.

Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je na javnoj raspravi, predviđa da u slučaju privremene spriječenosti za rad po osnovu održavanja trudnoće, Fond ne isplaćuje poslodavcu naknadu za prva dva mjeseca.

Poslanik SDP-a i član Odbora za zdravstvo, Izet Bralić, kazao je agenciji MINA da takvo rješenje nije ni pravično, ni evropsko, i da Fond ima mnogo drugih načina da uštedi novac.

Bralić je podsjetio da predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti već dva puta nije dobio podršku poslanika i nije ušao u skupštinsku proceduru.

On je ocijenio da je novi nacrt zakona iskorak u odnosu na prethodne ali, kako je naveo, SDP ima rezerve u odnosu na pojedina rješenja.

„Imamo rezervu što se tiče mogućnosti da se prva dva mjeseca ne refundiraju sredstva za trudničko odsustvo. Mislim da to nije dobro rješenje, i da ga SDP neće podržati ukoliko ono ostane u takvoj formi“, kazao je Bralić, dodajući da je zakon još u formi nacrta.

Prema njegovim riječima, SDP će se zalagati za rješenja koja žene, a pogotovu trudnice, neće dovoditi u diskriminisani položaj u odnosu na muškarce.

„Jer, poslodavci će svakako imati rezerve da upošljavaju žene u reproduktivnom periodu, kada su u psihofizičkom naponu, tako da one neće biti u ravnopravnom položaju u odnosu na muškarce“, upozorio je Bralić.

Zato će, kako je naveo, SDP tražiti izmjene tih rješenja i amandmanski djelovati na predlog zakona ukoliko predlagač ostane pri tom stavu.

„Kod nas treba da zaživi evropska praksa da, ukoliko postoji diskriminacija u odnosu na žene, koje društvu daju ono što je najvrjednije – djecu, ta diskriminacija bude pozitivna, a nikako negativna“, naglasio je Bralić.

On smatra da postoji mnogo prostora za racionalizaciju troškova Fonda, počev od lijekova i javnih nabavki.

„Ima mnogo drugih načina da se bezbolnije i racionalnije napravi ušteda, u odnosu na ovaj način koji niti je previčan, niti je evropski“, zaključio je Bralić.

Bonus video: