Branko Vučković biće saslušan u srijedu

Skupština, na predlog Odbora, bira po četiri člana Sudskog i Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika
228 pregleda 2 komentar(a)
Branko Vučković, Foto: Zoran Đurić
Branko Vučković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.12.2013. 12:48h

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu odredio je datume konsultativnih saslušanja kandidata za članove Sudskog i Tužilačkog savjeta, kao i kandidata za vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Kandidati za Sudski savjet biće saslušani u ponedjeljak, a za Tužilački u utorak. Za članove Tužilačkog savjeta prijavili su se penzionisane sudije Ustavnog suda, Radovan Krivokapić i Veselin Racković, Tatjana Marković, advokat Novak Laković, profesor Slavko Lukić i predstavnik Socijaldemokratske partije u Državnoj izbornoj komisiji, Hakija Lješnjanin. Lukić, Lješnjanin i Laković kandidovali su se i za članove Sudskog savjeta.

Osim njih, na konkurs su se prijavili i pomoćnica ministra rada, Vesna Simović-Zvicer, advokati Stanko Marić, Velija Murić, Nikola Bulatović, Đorđije Ulićević, Loro Markić, Kasim Dizdarević i dekan na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran, Mladen Vukčević.

Prijavili su se i bivši predsjednik Apelacionog suda, Vukoman Golubović, Spomenka Golubović i Nail Redža.

Kandidat za VDT-a, Branko Vučković, čiji je izbor ranije predložio Tužilački savjet, biće saslušan u srijedu.

Skupština, na predlog Odbora, bira po četiri člana Sudskog i Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Skupština bira VDT-a na predlog Tužilačkog savjeta dvotrećinskom većinom u prvom krugu, dok je deblokirajući mehanizam za njegov izbor podrška tri petine poslanika.

Bonus video: