Branku Đuroviću organizuju izložbu grafika

Branko ima Daunov sindrom, ali je na Specijalnoj olimpijadi bacio kuglu sedam i po metara i osvojilo zlatnu medalju
0 komentar(a)
Branko Đurović, Foto: Svetlana Mandić
Branko Đurović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.04.2015. 17:06h

Branko Đurović, dvadesettrogodišnji momak iz Bogetića, desetak kilometara od Nikšića, 27. aprila imaće drugu svoju izložbu. Nakon "Traga mašte" ovaj talentovani mladić, koji ima Daunov sindrom, predstaviće se sa tridesetak radova, uglavnom grafika. Izložba će biti organizovana u porodičnoj kući na Bogetićima.

"Izložbom smo htjeli da pokažemo kako i naša djeca mogu biti korisni članovi ovoga društva koje iskreno i ne vodi nešto računa o njima“, kazala je njegova majka Mira.

Branko se odavno bavi slikanjem, a slika kući ili u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju. Međutim, boje nijesu njegova jedina ljubav. Rekreativno se bavi sportom a na prvom treningu, koji je bio i takmičenje na Specijalnoj olimpijadi, bacio je kuglu sedam i po metara i osvojio zlato.

Ali, to nije jedina medalja koju Branko ima. Dobar je i u košarci, trčanju, stonom tenisu, a bacanje kugle mu posebno dobro ide od ruke.

"Sa šest godina je pričao nekim svojim jezikom koji mi razumijemo. Nijesmo ga sputavali u tome i davali smo mu podršku da priča. Stalno sam mu govorila da je on moja pametnica i da razumijem to što priča. Svi su ga voljeli i nikada nije imao kompleks da mu nešto fali“, kazala je Mira.

A Branko, koji je završio osmogodišnju školu u specijalnom odjeljenju "Olga Golović", i dalje je omiljen u društvu, a osmijeh je njegova "lična karta".

Voli da glumi i igra, a rado zapjeva krajiške i crnogorske pjesme. Ima još jedan zanimljiv hobi - voli da prepisuje knjige. Predstojeća izložba, ujedno je poklon majke Mire i oca Mitra Branku za njegov 24. rođendan.

Bonus video: