Bregu: Ovaj nivo zagađenosti vazduha predstavlja ozbiljnu prijetnju našim životima

"Činjenica da je EU odlučna da odgovori na klimatske izazove obavezuje i nas. Moramo djelovati i pokazati da su nam životi i dobrobit građana jednako važni kao što su EU važni životi i dobrobit njenih građana", poručila je Bregu
1643 pregleda 0 komentar(a)
Bregu, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Bregu, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO

Vlade u regionu i lokalne vlasti treba da primjenjuju konkretne, sistemske mjere povodom dramatične situacije sa zagađenjem vazduha u cijelom regionu, poručila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Te mjere, kako je saopštila, obuhvataju odbacivanje starih, dotrajalih tehnologija i uvođenje novih, zajedno sa senzorima za mjerenje kvaliteta vazduha, umjesto zastupljene prakse korišćenja jeftinih goriva za grijanje na štetu zdravlja građana.

"To jeste skupo, ali obavezno ako želimo nešto promijeniti. Nisam ja ta koja će ponuditi rješenje, niti ga imam spremno. Ono u šta jesam sigurna jeste da ovaj nivo zagađenosti vazduha predstavlja ozbiljnu prijetnju našim životima", navela je Bregu.

Ona je to kazala povodom problema zagađenja vazduha u gradovima Zapadnog Balkana, a posebno Sarajevo, koji su u vrhu liste najzagađenijih gradova u svijetu i alarmantnih upozorenja, prenosi Tanjug.

Kako kaže Bregu, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen je prilikom predstavljanja evropskog "zelenog plana" posebno pomenula Zapadni Balkan i potrebu da region bude dio tog plana i da se u tom smislu usko sarađuje.

Tome je, kako je nevela, doprinijelo podizanje svijesti o neophodnosti pronalaženja rješenja za ovo pitanje.

"Činjenica da je EU odlučna da odgovori na klimatske izazove obavezuje i nas. Moramo djelovati i pokazati da su nam životi i dobrobit građana jednako važni kao što su EU važni životi i dobrobit njenih građana", poručila je Bregu.

Savjet za regionalnu saradnju, kako je rekla, već godinama omogućava regionalni dijalog na ministarskom nivou i osigurava da zaštita životne sredine i mjere protiv klimatskih promjena ne budu potisnute na margine planova i programa.

Bregu je podsjetila da je ministarska konferencija posvećena prelasku na "zeleni program" trebalo da bude održana u decembru prošle godine u Tirani, dan nakon razornih zemljotresa koji su pogodili Drač i Tiranu, što predstavlja, kako kaže, zastrašujući simboličan znak.

Ta konferencija će, kako je najavila, biti uskoro održana.

"Mjere u borbi protiv klimatskih promjena treba da imaju istaknutije mjesto u regionalnim programima, a ne da budu samo dogovor na prirodne katastrofe koje nas podsjećaju na to da smo ranjivi", kazala je Bregu.

Bonus video: