Brend Vijesti najsnažniji u Crnoj Gori

O snazi brenda "Vijesti" govori to što 52 odsto anketiranih na prvom mjestu navodi naš list
239 pregleda 30 komentar(a)
Vijesti redakcija, Foto: Vesko Belojević
Vijesti redakcija, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.05.2014. 11:49h

Vijesti imaju najveću snagu brenda na televizijskom i tržištu dnevnih novina u Crnoj Gori. To znači da ih građani prepoznaju kao važne, drugačije i kvalitetnije u odnosu na ostale medije, pokazalo je istraživanje agencije “Ipsos Stratedžik marketing” koje je sprovedeno od 18. do 24. marta ove godine za potrebe naše kuće.

Isti podaci ukazuju da nešto više od dvije trećine građana smatra da postoje pritisci na medije, a 42 odsto vjeruje da postoji kampanja protiv “Vijesti”. Mediji koji su najčešće prepoznati kao oni na kojima se vodi kampanja su TV Pink Montenegro ( 17,6 odsto anketiranih), TVCG (11 odsto) i “Pobjeda” (10 procenata).

Istraživanje je pokazalo da je snaga brendova generalno svih medija u Crnoj Gori manja u odnosu na period od pre tri godine, kada je “Ipsos” radio isto mjerenje.

Razlog je pojava novih medija i veća konkurencija. O snazi brenda “Vijesti” govori to što 52 odsto anketiranih na prvom mjestu navodi “ Vijesti”. Slijede “Dan”, “Pobjeda” i “Dnevne novine”.

Povjerenje u “Vijesti” vrlo je visoko, pa su one najčešće glavni izvor informisanja prilikom važnih događaja. Polovina anketiranih kao najvažniji izvor svakodnevnog informisanja, ali i prilikom važnih događaja, navode “Vijesti”.

Takođe, 45 odsto ukupno anketiranih tvrdi da najviše povjerenja ima u “Vijesti”, nezavisno od toga da li traže informacije o nekim važnim događajima. Slijedi „Dan“ sa 20 odsto povjerenja, „Pobjeda“ sa 10 i „Dnevne novine“ sa pet procenata.

U nepovjerenju, međutim, prednjači “Pobjeda” (34 odsto), slijedi “Dan” (19 odsto), pa ”Dnevne novine”(13 procenata), dok su “Vijesti” na začelju (četiri odsto).

Imidž ”Vijesti” je pozitivan - građani ih vide kao moderan i objektivan medij, sa tekstovima koji nijesu samo prenošenje informacija, već nude i objašenjenje događaja. Čitaoci “Vijesti” se za svoju novinu najčešće opredeljuju zbog objektivnog i analitičkog pristupa događajima, kao i zato jer otvara društvene teme.

Televizija Vijesti ima najveću snagu brenda na TV tržištu Crne Gore. Osim toga, sličan rezultat biljeleži i na indikatorima poverenja i kriznog informisanja.

Naime, Vijesti u percepciji građana predstavljaju TV stanicu od koje se očekuje da najbrže reaguje na važne događaje. Kada se dogodi nešto krupno, skoro dvije trećine građana navodi tu televiziju kao medij koji gledaju kako bi se detaljnije informisali.

Televizija pokazuje napredak na ovom indikatoru u odnosu na 2011. (skok sa 49 na 64 odsto) . Razloge za ovakav rezultat, između ostalog, kako su protumačili u Stretedžiku, treba tražiti i u visokom povjerenju koje građani imaju u tu televiziju i rastu povjerenja u odnosu na prethodno istraživanje.

Čak 54 odsto građana kaže da najviše povjerenja ima u TV stanicu, što je za 10 procenata više u nego 2011. Kada je u pitanju državna televizija povjerenje u nju je poraslo za dva osto, dok je kada je u pitanju TV Pink palo za tri procenta.

Televizija Vijesti, zajedno sa RTCG, ima najveću spontanu poznatost, što znači da kada treba da se prisjete TV kuća koje emituju svoj program u Crnoj Gori, 34 odsto prvo navede TV Vijesti, 32 procenta RTCG, i na kraju Pink i Prvu.

Imidž TV Vijesti ne razlikuje se mnogo od imidža dnevne novine: moderna TV kuća, koja je orijentisana prije svega na informativu. Sklop odgovora gledalaca TV Vijesti o razlozima opredjeljena za ovu TV stanicu pokazali su da joj se gledaoci okreću jer je objektivna, politički neutralna i brzo emituje važne informacije.

Imidž TV Vijesti se dominantno vezuje za informativu, a 54 odsto anketiranih smatra da je ona napredovala u posljednjih godinu dana. S druge strane, anketirani smatraju da bi njen zabavni program trebalo pojačati.

Istraživanje je sprovedeno za potrebe novine i televizije “Vijesti” na reprezentativnom uzorku građana Crne Gore starih 15 i više godina. Veličina uzorka je 1008 ispitanika, a podaci su prikupljeni anketom na terenu, u domaćinstvu ispitanika.

Portal Vijesti ima ubjedljivo najveće povjerenje

Internet u Crnoj Gori koristi 57 odsto građana i to je medij mlađih generacija, obrazovanijih građana, koji žive u urbanim područjima.

Portal Vijesti, prema istraživanju IPSOS-a, uživa najveće povjerenje kod onih koji koriste internet (48 odsto), pa je sajt vijesti.me prvi kome se građani ‘obrate’ kada se desi neki važan događaj (52 odsto ili približno četvrtina anketiranih).

Slijede CDM sa 19 osto, „Dan“ i Portal RTCG sa po četiri odsto, Analitika i Pobjeda sa dva, odnosno jedan osto.

Osim toga, polovina korisnika Interneta smatra da je portal Vijesti jedinstven, budući da je najsadržajniji, dok 34 procenata smatra da postoje sajtovi i portali u CG koji su slični Vijestima.

Čitaoci kao nosioce kampanje protiv “Vijesti” označavaju političare, premijera, Željka Mitrovića...

Trećina onih koji misle da postoji kampanja protiv “Vijesti”, odnosno 13 odsto svih anketiranih, smatra da iza nje stoji aktuelna vlast, odnosno Vlada.

Među onima koji smatraju da kampanja postoji, njih po četiri odsto vjeruje da su za hajku odgovorni premijer i šef DPS-a Milo Đukanović i vlasnik Pinka Željko Mitrović.

Sedam procenata je reklo da su to političari, tri odsto da je u pitanju konkurencija, dva odsto je prozvalo kriminalce, odnosno mafiju, a jedan procenat je imenovao tajkune.

Da su mediji objektivni misli 60 odsto građana, na “crnoj” slici insistiraju “Dan” i “Pobjeda”

O tome kako izvještavaju mediji približno 60 procenata smatra da su oni objektivni, dok 36 odsto tvrdi da prioritet daju negativnim stvarima.

O tome ko najviše insistira na “crnom” plasmanu informacija, anketirani su kazali da je to list „Dan“ (17 odsto) i „Pobjeda“(12 procenta).

Bonus video: