"Breznica" tereti Đačića i za sječu u Tršovoj ulici

Ekološko društvo je sredinom juna podnijelo prijavu protiv gradonačelnika Pljevalja zbog sječe drvoreda i izvođenja radova na uređenju Ulice kralja Petra.
1 komentar(a)
sječa, stabla, Pljevlja, Tršova, Foto: Goran Malidžan
sječa, stabla, Pljevlja, Tršova, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.07.2017. 19:40h

Ekološko društvo "Breznica" podnijeće novu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Pljevalja Mirka Đačića, zbog navodne nezakonite sječe ovog puta drvoreda u Tršovoj ulici i izvođenja radova bez građevinske dozvole”. Direktor NVO Milorad Mitrović kazao je da su prinuđeni da drugi put u roku mjesec i po podnesu prijavu protiv Đačića, jer uništava drvorede koji su sađeni prije 60 godina.

“Breznica” je sredinom juna podnijela prijavu protiv Đačića, zbog sječe drvoreda i izvođenja radova na uređenju Ulice kralja Petra.

Đačić je tada izjavio da im za te poslove nije bio potreban projekat, s obzirom da su se odlučili da rade adaptaciju, a ne rekonstrukciju ulice. U lokalnoj upravi su kazali da su samo uklonjena ona stable koja su predviđena elaboratom stručne komisije...

Mitrović kaže da još nijesu dobili nikakav odgovor od tužilaštva: “Zahtijevamo od tužilaštva da obavijesti javnost šta je sa krivičnom prijavom.

"Mi smo s razlogom zabrinuti za zelene površine u gradu s obzirom da se svakodnevno drvoredi sijeku. Ovoliko drvoreda nije posječeno u regionu i ovo mora da se zaustavi. Obećali su bili da će na mjestu posječenih stabala posaditi odraslo drveće, a oni su posadili pruteve, koje su kanapom privezali da ne padnu," rekao je Mitrović.

Mitrović tvrdi da je početkom aprila Đačić naložio protivzakonitu sječu stabala u Ulici kralja Petra, bez prethodnih pribavljanja rješenja kojim se to dozvoljava sječa. Isto to uradio je i u Tršovoj ulici gdje su prije nekoliko dana počeli radovi, tvrdi ekolog.

"Đačić je kao ovlašćeno lice u pravnom licu - Opštini Pljevlja naložio protivzakonito uklanjanje i sječu stabala suprotno članu 53 Zakona o šumama Crne Gore, koji predviđa da se stabla mogu sjeći samo nakon njihovog odabiranja, obilježavanja i evidentiranja, odnosno doznake, u skladu sa programom gazdovanja šumama i izvođačkim projektom”.

Navodi da je Đačić “naložio i omogućio izvođenje građevinskih radova i rekonstrukciju, bez javnog poziva/tendera..., bez unaprijed pribavljene planske dokumentacije...”.

Bonus video: