„Briljantin” u hali podgoričke Gimnazije

Četrdesetosmoro đaka uz pomoć nastavnika i koreografa predano je radilo na usavršavanju glasa, plesa i teksta, ali i na stvaranju uspomena koje će se dugo prepričavati
1281 pregleda 0 komentar(a)
Sa izvođenja mjuzikla, Foto: Privatna arhiva
Sa izvođenja mjuzikla, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.05.2019. 21:50h

Učenici Gimnazije “Slobodan Škerović” prošle srijede počastili su podgoričku publiku izvođenjem mjuzikla “Briljantin”, koji je rađen prema istoimenom filmu.

Četrdesetosmoro đaka uz pomoć nastavnika i koreografa predano je radilo na usavršavanju glasa, plesa i teksta, ali i na stvaranju uspomena koje će se dugo prepričavati.

Jedan od učenika, Jovan Aleksić kazao je da su se svi trudili da priču sa filmskog platna ožive i u Podgorici.

„Svi učesnici su početkom januara zajedno odgledali film i bili oduševljeni kako glumcima, tako i cjelokupnom radnjom filma i porukom koju on nosi. Potrudili smo se da za ovih pet mjeseci koliko radimo na projektu istu priču prenesemo i kod nas u Podgorici”, objašnjava Jovan.

Njihov trud da što vjernije prenesu priču i mjeseci vježbanja i zajedničkog rada na projektu uslovili su i rađanje ljubavi, baš kao na filmu.

“Poenta mjuzikla jeste ljubav prije svega, i možemo da kažemo da se i desila ljubav u toku proba i da je to nešto bez čega se ne može”, iskren je gimnazijalac Amir Abdović.

Profesorica književnosti Biljana Vučurović koja je učestvovala u pripremanju mjuzikla navodi da je ljubav sastavni dio života srednjoškolaca bez kojeg se ne može, što je i poruka filma.

“Ljubav je lajtomotiv i svakodnevni činilac njiihovih života, oni uopšte život ne zamišljaju bez ljubavi bez obzira da li su ostvarive, neostvarive, da li se samo sanjaju ili se i dešavaju i upravo taj san o ljubavi je ovdje prikazan. Ova priča o lošem momku i dobroj djevojci i tome koliko je on spreman da promijeni svoje ponašanje i put i da krene putem dobra zbog te jedne djevojke prave, i koliko zapravo oni uživaju dok plešu i pjevaju, to je zapravo jedna poruka koju film daje”, ističe Vučurović.

Profesorica dodaje i da su priču adaptirali za 21. vijeku, dali likovima domaća imena i uveli selfi kao jednu od atrakcija današnjice, ali su sačuvali prepoznatljive karakteristike tog vremena i omogućili đacima da iskažu sve svoje talente.

Profesor književnosti Marko Spaić kazao je da su se učesnici birali na sastancima Kluba za talentovanu djecu, ali i kroz audicije koje su u tu svrhu organizovali.

“U timu su bila nas tri profesora književnosti, profesorica muzičkog, koreografkinja, profesorica likovnog i dva koordinatora. Mi smo jedan uigran tim i već dvije godine u okviru Kluba talentovanih učenika imamo predstave. Prošle smo god imali Alisu u gimnaziji čuda, koju smo sa velikom pažnjom i ljubavlju kreirali, a ove godine smo sa istim žarom i energijom pripremili mjuzikl”, naglašava on.

Profesor dodaje i da je cijelom timu veoma značajno što pruža ovakav poklon gradu, jer iako je bilo mjuzikala u izvedbi srednjih škola, ovo je prvi mjuzikl Gimnazije.

“Posebnu zahvalnost dugujemo direktorici Gimnazije Zoji Bojanić Lalović koja je uvijek tu da nam pomogne i kada su u pitanju finansijska sredstva za scenu, i uvijek kroz osmijeh odgovori svim našim zahtjevima koji nisu mali. Ona nas motiviše da svake godine radimo nešto”, kazao je Spaić.

Gimnazija “Slobodan Škerović” slovi za jednu od najboljih gimnazija u Crnoj Gori i da bi ostvarili što bolji uspjeh učenici moraju vrijedno učiti tokom cijele školske godine. Međutim, kad se nešto iskreno voli nije teško uskladiti školske obaveze sa vannastavnim aktivnostima.

“Kad su se probe već privele kraju, učenici koji učestvuju u mjuziklu bili su oslobođeni nastave četiri dana kako bi se što bolje spremili za nastup”, kazala je Vučurović.

Ona ističe i da niko od učenika ne učestvuje u mjuziklu kako bi imao bolje ocjene, jer profesori angažovani na mjuziklu im uglavnom ne predaju. Većina učesnika su učenici prvog razreda dok ima samo troje maturanata.

Profesorica dodaje da je rad na mjuziklu svojevrsna interakcija profesora i đaka koji jedni druge vode ka ostvarenju cilja. „Djeca su stvarno sjajna, negdje mi njih motivišemo i oni dodatno nas, tu je na snazi totalna interakcija, mi jesmo i profesori i koordinatori i vođe, ali oni nas vode. Apsolutno ih osluškujemo i zaista možemo da kažemo da je ovo pravi dijalog kroz priču, vode nas kroz priču. Nekada zaboravimo šta znači imati 16-17 god i oni nas podsjete”, kaže Vučurović.

Na sceni 48 učenika

U mjuziklu “Briljantin” na sceni su 52 učenika Gimnazije. To su Nikolina Brnović, Ena Begović, Jovan Bašović, Ksenija Radovanović, Amir Abdović, Jovan Aleksić, Aleksandar Kalezić, Aleksa Laković, Iva Petrović, Anđela Vlaović, Nikola Vasović, Vladimir Popović, Balša Mišurović, Mirza Kolarević, Jana Radunović, Nevena Penava, Anika Vilotić, Isidora Lopičić, Irina Nikolić, Ksenija Radović, Staša Šćepanović, Mia Radović, Jelena Dobričanin, Ivan Ujkić, Marija Đurović, Helena Bulatović, Sara Krpuljević, Lura Topalović, Maja Vuksanović, Matija Prenkočević, Lana Brtan, Luka Gajević, Aleksa Bojović, Đuro Jeknić, David Burdžović, Milica Laković, Anja Lučić, Maša Rolović, Milena Jovanovć, Anja Đoković, Nikolina Ćoso, Nađa Petrić, Mina Grebović, Dunja Šestović, Mihailo Ivanović, Balša Pavićević, Jelena Stevanović, Sunčica Sredanović, Jovana Blečić, Jovana Vukićević, Anastasija Đerković, Staša Tadić.

Profesori-koordinatori koji su pomogli da mjuzikl bude postavljen na scenu su Marko Spaić, Biljana Vučurović, Darija Šćepanović, Milena Dulović, koreograf Marina Nina Rmuš, za likovnu i vizuelnu podršku bili su zaduženi Maša Jovović, Gordana Trebješanin. Tehnička podrška bila je posao Mladena Jankovića, koordinatorka Kluba talentovanih učenika je pedagogica Gordana Arsović.

Bonus video: