Brine pustoš oko Velike plaže

Nije ni približno kao lani, kaže vlasnik Kopakabane Prelja Škrelja, u Turističkoj organizaciji kažu da je na nivou lanjske
227 pregleda 15 komentar(a)
Velika plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Velika plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.06.2016. 14:08h

Uprkos očekivanjima nadležnih da će sezona biti rekordna, Ulcinj je makar za sada daleko od impresivnih brojki i gužvi koje bi lanjski uporedni period gurnule u zaborav.

O tome svjedoče gradski bulevari i ulice, plaže i kafići, restorani i butici...

Sa boljim vremenom, stigle su prve značajnije grupe turista, pa je uprkos lošoj drugoj polovini maja posjeta u predsezoni na očekivanom nivou.

Tako bar tvrde zvaničnici, dok privatnici upozoravaju da je gore nego lani.

“Nije ni približno kao lani”, kaže vlasnik Kopakabane Prelja Škrelja.

Već po tradiciji, najviše je gostiju na Pristanu i u Starom gradu, ali za sada je to sve na prošlogodišnjem nivou.

“Uglavnom su to gosti koji ostaju po dva tri dana. U prilog nam nije išlo ni kišno vrijeme”, kaže Ismet Karamanaga iz Starog grada.

I u Turističkoj organizaciji, u kojoj očekuju vrelo ljeto, kažu da je sezona na nivou prošle, iako je po prijavama 30 odsto više turista.

“To je zbog organizovanih tura. Gosti koji su u prolazu, ali ostaju u našem gradu, sada se moraju prijaviti pa makar i za jednu noć. Inače, teren pokazuje da je sezona na lanjskom nivou”, kazao je direktor TO Fuad Hadžibeti.

On očekuje veći broj gostiju, posebno iz Njemačke i Bosne.

Otvoreno je pet info-punktova a Hadžibeti je najavio otvaranje još tri - u Sukobinu, Kručama i Pinješu.

“Tokom prezentacije ponude na sajmovima, nijesmo imali značajnijih primjedbi. Jedino su potencijalni turisti iz Bosne upozorili na loš put od Šćepan Polja”, kazao je Hadžibeti.

TO će organizovati South festival na Velikoj plaži krajem juna, Balkan dance festival na Safariju početkom avgusta a u septembru Dolcininum interantional festival, Beach polo turnir i Pro beach socker.

Tokom maja u hotelima Ulcinjske rivijere organizovane su dvije studentijade i Green Culture Fest, boravili su teniseri, studijska grupa novinara iz Srbije, dvije veće grupe agencije Vita turs iz Prizrena i gosti agencija Obena, Surf& Action, ITS, Kontiki i Panorama.

Proteklog vikenda okončani su i susreti medicinskih radnika Crne Gore i PTT.

Hoteli HTP Ulcinjske rivijere su otvoreni od posljednje nedjelje aprila.

“Očekujemo dobru ljetnju sezonu. U skladu sa ugovorenim poslovima, i ovog ljeta će u našim objektima boraviti najviše čeških turista. Oni su prošle godine ostvarili više od polovine ukupnog broja noćenja. Ove godine očekujemo više gostiju iz Srbije i Bosne”, saopšteno je “Vijestima” u ulcinjskom hotelijeru.

Cijene su ostale iste kao i prethodnih godina, pa polupansion u predsezoni košta od 22 eura, u špicu sezone u hotelima na Velikoj plaži od 31 eura, a na Adi Bojani od 37.

Za razliku od užeg gradskog jezgra, ugostitelji, trgovci i zakupodavci u Đeranama na Velikoj plaži nemaju puno razloga za optimizam.

Puste ulice i zakatančena vrata većine objekata na potezu od kružnog toka, preko starog mosta do raskrsnice za Adu i prema maloj skeli na rtu Đerane, svjedoče da predsezona uveliko kasni.

Pusta ulica ka skeli na rtu Đerane i zapušteni solanski kanal bez vode, Vebu Kurtoviću ne djeluju ohrabrujuće.

“Ranije smo imali makar strance u ovom periodu. Sada ni njih”, kaže Kurtović.

On još nije otvorio lokal, iako je svega petnaestak dana do početka ljeta.

“Za koga, vidiš i sam da je sve pusto”.

Solana bi mogla da bude hit

Hadžibeti je kazao da bi Solana mogla da bude hit tokom predstojeće sezone.

“Imaćemo je u ponudi, još uvijek dogovaramo model. Šest mladih ljudi je prošlo obuku Centra za proučavanje i zaštitu ptica, tako da imamo vodiče. Vidjećemo još, ali to je svakako nešto što može zadovoljiti i prohtjevnije zahtjeve gostiju”, rekao je Hadžibeti.

Sezonu očekuju nakon završetka ramazana

Vlasnik prelijepog objekta na Port Mileni slaže se sa Vebom. “Svake godine je sve manje i manje. Eto, prije tri godine imao sam dosta Rusa i svi su mislili da sam imao dobru sezonu. Malo ko je znao da to nije bilo ni pola od one ranije. Tako je bilo i prošle, a sve su prilike, trend će se nastaviti i ove godine”, kaže Milan.

Ističe ipak da vjeruje da će sezona početi tek poslije ramazana, koji je počeo juče i traje 30 dana.

“Sezone će biti mjesec, možda i nešto više, ali je li to dovoljno da se zaradi za cijelu godinu”, kaže Vebo.

Bonus video: