Brisel će tek prigovarati zbog RTCG-a

U civilnom sektoru i opoziciji očekuju negativne izvještaje EK zbog političkog uticaja na Javni servis
3 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Savo Prelević
Savjet RTCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2018. 05:33h

Smjene rukovodstva Javnog servisa i politički uticaj na uređivačku politiku negativno su uticale na dinamiku pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), a to će biti potvrđeno u predstojećem non-paperu, smatra izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

“Crna Gora bi uskoro trebalo da dobije tzv. nezvanični papir o stanju u oblastima koje pokrivaju 23. i 24. poglavlje, a gdje već godinama imamo stagnaciju bez ikakve odgovornosti nadležnih. Tu je i pitanje slobode medija koje ne može imati pozitivnu ocjenu s obzirom da taj papir pokriva izvještajni period koji uključuje završnicu partijskih čistki u RTCG-u, a koje su i ranije izazvale snažne osude Evropske komisije”, smatra Uljarevićeva.

Savjet RTCG nedavno je smijenio generalnu direktorku Andrijanu Kadiju i njen uređivački tim, što je u dijelu javnosti ocijenjeno kao politički uticaj na rad Javnog servisa. Nakon Kadijine smjene uslijedila je smjena direktora Vladana Mićunovića i promjene u uredničkom timu Javnog servisa. Zbog smjena i političkog pritiska na RTCG reagovali su iz Evropske komisije, Stejt departmenta i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) koji su ocjenili da je u pitanju podrivanje slobode medija. Komentarišući smjene u RTCG-u šef Delegacije EU Aivo Orav je na zajedničkoj sjednici crnogorskih i evropskih parlamentaraca kazao da je “iskreno zabrinut da EK, u svom sljedećem izvještaju o napretku, neće moći da zabilježi da je bilo napretka u oblasti slobode medija”.

“Šef Delegacije EU je u Skupštini samo iskazao činjenicu i nešto što svakako možemo očekivati u narednom izvještaju o napretku”, smatra šef medijskog tima Građanskog pokreta URA Bojan Jevrić, dok Uljarević smatra da poruka Orava predstavlja realnu opomenu da Brisel vidi raskorak između prigodne retorike i onog što je praksa.

“Koja je suprotna evropskim standardima i najboljim praksama. Poruke koje je EU slala u vezi sa RTCG-om, od početka objelodanjivanja planirane akcije Demokratske partije socijalista (DPS), bile su iznimno direktne ali su najviši zvaničnici DPS-a i Vlade napravili lošu procjenu da se mogu izvući bez posljedica. Pritom grubo zloupotrebljavajući i podršku EU Crnoj Gori i doprinos civilnog društva u izgradnji kapaciteta RTCG-a da izvještava objektivno bez stavljanja pod tepih neuralgičnih tačaka naše stvarnosti. Pirova je to pobjeda ne samo za vlast, nego se bojim i za državu Crnu Goru”, kazala je Uljarevićeva.

Predsjednik Crne Gore i lider DPS-a kazao je da smjena Kadije neće uticati na dalji put ka Evropskoj uniji, ističući da evropskim zvaničnicima treba “malo više udubljenosti i informacija”. On je tada kazao i da se vladavina prava ne može odnositi “samo na one koji nam se ne dopadaju a da uvijek tražimo razloge za izuzetke onih koji nam se dopadaju”. Iz DPS-a juče nisu odgovarali na pitanja “Vijesti” šta se može uraditi kako bi se izbjeglo dobijanje negativnih ocjena EK zbog smjena u RTCG-u.

Kasno za saniranje štete

Uljarevićeva smatra da Vlada neće moći da izbjegne negativnu ocjenu Brisela zbog dešavanja u Javnom servisu.

“I da se krene danas sa saniranjem štete, za što ne postoji osnovi preduslov — politička volja, sumnjam da bi se nastupajući izvještaj mogao ublažiti”, kazala je Uljarevićeva. Jevrić upozorava da bi vlast trebalo da slijedi predlog Plana za prevazilaženje političke krize koji su URA i Demokrate predstavili domaćoj i inostranoj javnosti.

“U tom planu inkorporirali smo i rješenje koje bi omogućilo depolitizaciju Javnog servisa i to usvajanjem novim načinom biranja članova Savjeta koji bi se birali dvotrećinskom većinom a bili bi isključivo iz redova profesionalaca ljudi sa kvalitetom, kredibilitetom i imali bi potpuni legitimitet jer bi ih birala dvotrećinska većina narodnih predstavnika u Skupštini Crne Gore”, kazao je Jevrić.

Bonus video: