Brisel poručuje Balkanu: Ne može se sa homofobijom u EU

U izvještaju se navodi da se apsolutno ništa nije promijenilo u suzbijanju diskriminacije nad LGBT osobama, javlja portal Crol.hr
16 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 18.10.2013. 19:42h

Najnoviji izvještaj Evropske komisije oštro kritikuje stanje LGBT prava u zemljama zapadnog Balkana koje planiraju pridruženje Evropskoj uniji (EU).

U izvještaju se navodi da se apsolutno ništa nije promijenilo u suzbijanju diskriminacije nad LGBT osobama, javlja portal Crol.hr.

LGBT osobe i dalje svakodnevno trpe osude, ponižavanje i nasilje u Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj, BiH i Kosovu. Pod udarom je posebno Srbija koja, iako je usvojila antidiskriminacijske strategije, već treću godinu zaredom zabranjuje održavanje povorke ponosa u Beogradu.

Stanje katastrofalno

Ni Turska nije daleko od Srbije. U njoj, međutim, raste stopa zločina iz mržnje nad LGBT osobama, a na snazi su diskriminatorna praksa u vojsci, cenzura LGBT medija te zakonodavni okvir koji omogućuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije.

Albanija je zajedno uz Srbiju i Crnu Goru usvojila zakone koji (barem na papiru) predviđaju kazne za počinioce zločina iz mržnje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Iz LGBT Intergrupe Evropskog parlamenta kažu da su zadovoljni pažnjom koju Komisija posvećuje položaju LGBT osoba u zemljama zapadnog Balkana, jer to znači da 'EU ozbiljno shvata zaštitu ljudskih prava'.

Svaka deseta gej osoba razmišlja o samoubistvu

Da su stvari zaista tragične i zabrinjavajuće, govore i rezultati najnovijeg istraživanja Internet mreže EurActiv (EurAktiv) koji pokazuju da u Srbiji čak 9 odsto gej osoba razmišlja o samoubojstvu, a njih 4 odsto njih već zna kako bi to uradilo ako se odluče na taj potez.

Istraživanje pokazuje i da je visokih 63 odsto gej mladića imalo suicidalne misli, u poređenju sa 23,9 odsto heteroseksualnih.

„To su ljudi koji ne vide izlaz iz situacije. Nemaju alternativu, nemaju rješenje“, izjavio je zabrinuto Milan Đurić, koordinator LGBT SOS linije za pomoć.

„Ako im ne uspije strategija emigracije iz Srbije, onda ne vide drugog izlaza. Jednostavno, ne vide izlaz iz ovoga i nemaju rješenje“, upozorava Đurić.

Bonus video: