Britanski ljekar donosi svjetsko znanje u Dječju bolnicu

Irena Marić kazala je “Vijestima” da će uskoro kompletirati potpuno novu opremu za potrebe uroloških operacija
1903 pregleda 2 komentar(a)
Dječja bolnica Kliničkog centra, Foto: Luka Zeković
Dječja bolnica Kliničkog centra, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.12.2018. 20:43h

Eminentni dječji urolog iz Velike Britanije Imran Mushtaq, u saradnji sa crnogorskim ljekarima, operisaće dvoje djece sa urođenim anomalijama urotrakta. Vrste operacija koje izvodi Mushtag ne rade se u regionu, a saradnja sa eminentnim stručnjacima iz prepoznatih evropskih i svjetskih centara potrebna je kako bi unaprijedili hirurške tehnike i time osavremenili dječju urologiju.

To je “Vijestima” kazala načelnica Odjeljenja dječje urologije, specijalista dječije hirurgije i supspecijalista dječje urologije Irena Marić.

Ona je saopštila da Mushtag prvi put dolazi u trodnevnu posjetu Dječjoj bolnici, od 28. do 30. decembra i da je saradnju sa njim inicirala tokom boravka u Velikoj Britaniji.

“U Londonu sam boravila nakon završene edukacije u Cincinnati Children’s Hospital u Sinsinatiju, SAD, jednoj od tri vodeće svjetske dječje bolnice. Ukazala se mogućnost odlaska u London, prije svega na svjetski Forum Quality Improvement-a, bez koga se nijedan ozbiljan zdravstveni sistem ne može zamisliti i što nas ubijeđena sam čeka u bliskoj budućnosti. Te 2015. godine, imala sam sreću da upoznam jednog od najboljih timova dječje urologije iz bolnice Great Ormond Street Hospital, baš u periodu kada sam završavala užu specijalizaciju iz oblasti dječje urologije”, istakla je Marić za “Vijesti”. Ona je kazala da ovom saradnjom pacijenti dobijaju najbolje liječenje i za najteža stanja ne odlaze u inostranstvo, dok tim ljekara ima priliku da uči od najboljih svjetskih stručnjaka.

“Nije zanemarljivo da je ovakav vid saradnje ekonomski isplativ za naš zdravstveni sistem. Veliku zahvalnost dugujemo profesoru Mushtaqu i nastavljamo saradnju za dobrobit naših pacijenata”, rekla je Marić.

Imran Mushtaq je jedan od vodećih svjetskih dječjih urologa, redovni je profesor i konsultant u Great Ormond Street Hospital –u u Londonu. Vrlo rano je počeo sticati iskustvo u laparoskopskoj hirurgiji i jedan je od vodećih laparoskopskih hirurga u Velikoj Britaniji, sa velikim brojem urađenih nefrektomija (operacija kojom se uklanja bubreg, obično zbog tuberkuloze ili malignog tumora), pijeloplastika (intervencija kojom se uklanja dio mokraćovoda) i procedura heminefrektomija i adrenalektomija, a veliko iskustvo ima i u robotskoj hirurgiji (u kojoj se koristi najnovija specijalna tehnologija robotike).

Iz Kliničkog centra je saopšteno da je posebno interesovanje profesora Mushtaqa rekonstruktivna urologija, poremećaji razvoja pola, teških urođenih uroloških anomalija bešike...

Great Ormond Street Hospital u Londonu je jedina ustanova u Velikoj Britaniji koja sveobuhvatno zbrinjava djecu rođenu sa ekstrofijom bešike, jednom od najtežih urođenih anomalija.

Profesor Mushtaq je čan stručnog odbora mnogih prestižnih časopisa, objavio je više naučnih radova u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima i publikacijama. Autor je brojnih poglavlja u preko deset zvaničnih udžbenika iz oblasti Dječje urologije.

Od donacija osavremenili odjeljenje

Marić je kazala da će uskoro kompletirati potpuno novu opremu za potrebe uroloških operacija.

“Jedan dio je već stigao, a uskoro će da budu dopremljeni i aparati za endoskopiju. Sredstva za nabavku nove opreme obezbijedili su humani ljudi, naši sugrađani, koji su željeli da ostanu anonimni I ovim putem im se beskrajno zahvaljujemo.

Bonus video: