Brković ne da zaplijenjeni bager

Radniku obezbjeđenja Brković naložio da ne dozvoli preuzimanje mašine koju je javni izvršitelj prodao zbog duga “Vektre Jakić” od skoro 40.000 eura, a koju je kupio je vlasnik “AS prometa”
4425 pregleda 7 komentar(a)
Ne da mašinu: Brković, Foto: Luka Zeković
Ne da mašinu: Brković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.05.2019. 19:20h

Vlasniku firme “AS promet” Žarku Laketiću obezbjeđenje “Vektre Jakić” juče nije dozvolilo da preuzme bager koji je kupio na licitaciji, organizovanoj za prodaju imovine firme biznismena Dragana Brkovića.

Vlasnik “Vektre Jakić” Dragan Brković ostao je bez vrijedne imovine, nakon što je sudski izvršitelj prije dva dana na licitaciji prodao jedan od bagera zbog neplaćanja obaveza prema izvođaču koji je radio na sječi i izvozu građe.

Bager je prodat po cijeni od 34.850 eura vlasniku firme “AS promet”, kojem Brković već godinama duguje skoro 40 hiljada eura.

Prodaju imovine sudski izvršitelj Miloš Drobnjak oglasio je nakon što Brković u ostavljenom roku nije izmirio svoje obaveze i nakon što je Upravni sud odbio Brkovićev prigovor na njegovo rješenje.

Laketić je “Vijestima” juče kazao da mu je onemogućeno da preuzme bager marke “hjundai”, koji je radio na otkopu kamena u kamenolomu Bušnje nedaleko od Pljevalja, uprkos rješenju sudskog izvršitelja da je bager postao njegovo vlasništvo.

“Odlučio sam da kupim bager jer mi Brković već duže vrijeme ne isplaćuje novac koji sam svojim mukotrpnim radom zaradio izvlačeći građu u šumi. Pokušao sam da ga preuzmem i angažovao sam kamion jedne firme da ga preveze. Nisam uspio u tome, iako imam sve papire da je bager sada moje vlasništvo i da sam ga kupio na licitaciji. Radnik koji radi na obezbjeđenju rekao mi je da je od Brkovića dobio naređenje da ne dozvoli da preuzmem bager. Ja sam sve prijavio policiji i tužilaštvu i očekujem da preuzmem mašinu koju sam vlasnik postao na zakonit način”, rekao je Laketić.

On kaže da bi odustao od preuzimanja bagera da mu je Brković, kao što je svakodnevno obećavao, uplatio dug.

“Sada više ne bih pristao da mi isplati dug jer sam ga dosta čekao i sit sam njegovih obećanja. Nadam se da će mi već danas nadležni omogućiti izvršenje sudskog izvršitelja i da ću preuzeti bager”, rekao je Laketić.

Brković bi uskoro mogao da ostane i bez drugih mašina i vozila jer su za naplatu stigla potraživanja radnika, koji su dobili sudske sporove protiv Brkovića, zbog neredovnog izmirivanja zarada.

Potraživanja dijela radnika koji su tužili Brkovićevu firmu iznose oko 35.000 eura.

Ranije su na licitaciji prodata dva kamiona marke MAN sa prikolicom, a od novca dobijenog prodajom izmirena su zaostala dugovanja djelu radnika, koji su dobili spor sa Brkovićevom firmom.

Nova izvršenja sudskih odluka prodajom imovine u narednom periodu biće otežana, jer je skoro cjelokupnu imovina “Vektre Jakić” popisala Poreska uprava, kojoj “Vektra Jakić” duguje milionske iznose po osnovu poreza.

Osim Poreske uprave i sudskih izvršitelja zbog duga popisan je i dio Brkovićeve imovine zbog potraživanja i imovine založene kod Investiciono-razvojnog fonda i “Sekjuriti Montenegro”.

Pod hipotekom je i Pogon peletare koji je Brković založio kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, najvjerovatnije za kredit koji je dobio iz Abu Dabi fonda.

Pod hipotekom je i Brkovićeva imovina kod OTP banke kao zalog za kredit koji je radnije podignut u iznosu od 73 miliona eura.

Većini zaposlenih u “Vektri Jakić” Brković nije isplatio zarade deset mjeseci. Radnici su posljednju zaradu primili za jun prošle godine.

Od sredine prošle godine zaposleni u ključnim Vektrinim pogonima su na prinudnim odmorima.

Bonus video: