Budite oprezni: Kapi za rak se prodaju bez dozvole

Do 40 pacijenata mjesečno kupi lijek u kubanskoj klinici u Tirani, ili preko njihovih posrednika u Budvi
2496 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2012. 20:05h

Homeopatske kapi “vidatoks”, za koje neki stručnjaci smatraju da mogu doprinijeti liječenju malignih oboljenja, nesmetano mogu nabaviti i crnogorski pacijenti, iako lijek nema dozvolu za promet na tržištu.

Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) potvrdila je “Vijestima” da lijek “vidatoks” nije registrovan u Crnoj Gori, te se ne može naći u slobodnoj prodaji.

"Nijedno pravno lice se još nije obratilo Agenciji u smislu podnošenja zahtjeva, pa čak ni interesovanja za uslove za dobijanje dozvole (registraciju), za interventni uvoz ili sprovođenje kliničkog ispitivanja, a ovo su prema Zakonu o lijekovima jedine zvanične mogućnosti da određeni preparat bude na raspolaganju pacijentima u Crnoj Gori", kazala je pomoćnica direktora Agencije Željka Bešović.

Međutim, i do 40 pacijenata mjesečno taj lijek kupi u kubanskoj klinici “San Marko” u Tirani, ili preko njihovih posrednika - budvanske firme “EM Kamen”.

Na pitanje zašto posreduje u nabavci lijeka koji nema dozvolu, iz budvanske firme su objasnili da su oni zaduženi samo za naručivanje, prevod ljekarske dokumentacije i obavještavanje pacijenata o odluci ljekara sa klinike.

"Lijek direktno dostavljaju na adresu pacijenata, tako da ih mi ne dobijamo", kazali su iz te firme.

Treba još ispitivanja

Da bi pacijent dobio lijek, potrebno je da donese svu potrebnu dokumentaciju, koja nakon prevoda bude upućena klinici u Tirani, a tamošnji ljekari odlučuju da li može da koristi lijek, kao i o kojoj dozi i načinu korišćenja je riječ. Jedno pakovanje lijeka od 300 mililitara košta 145, dok je pregled ljekara dodatnih 45 eura.

Kako je “Vijestima” saopšteno iz klinike “San Marko”, kubanski stručnjaci su zainteresovani za tržište Crne Gore i postupak registracije, i očekuju sastanak sa ministrom zdravlja na tu temu do kraja godine.

Među laičkom i stručnom javnošću vlada podijeljeno mišljenje o dejstvu medikamenta. Dok jedni hvale njegovo dejstvo, što je nedavno učinio i glumac Bata Živoinović, onkolozi smatraju da lijek nije prošao dovoljno ispitivanja, te da pacijenti treba da budu izuzetno oprezni prilikom njegove upotrebe.

Albanski mediji pisali su da zdravstveni zvaničnici ne kotrolišu rad te klinike, te da nema dovoljno dokaza o značaju tog lijeka, dok su italijanski objavili da je kubanski proizvođač izabrao baš Albaniju zbog "manje zahtjevne procedure u pogledu naučnih kontrolnih protokola".

U debatu se crnogorski zvaničnici ne uključuju dok ne budu poznati rezultate kliničkih ispitivanja.

Nije registrovan u okruženju

Predsjednica Farmaceutske komore, Milanka Žugić, kazala da lijek “vidatox” nije registrovan u Crnoj Gori, samim tim i ne smije da se nađe na našem tržištu.

"Onog momenta kad se, naravno i ako se lijek registruje u Crnoj Gori, možemo govoriti o njegovim karakteristikama. Do tada, treba razumjeti i pacijente koji u nekoj fazi bolesti, kada naučna medicina još ne može da nađe sva riješenja, traže spas, naravno uz ličnu odgovornost, na nekoj drugoj strani", kazala je Žugić.

Prema informacijama sa kojima trenutno CALIMS raspolaže, taj preparat nije odobren za upotrebu ni u državama okruženja - Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini.

Bešović je navela da su u nekoliko država Evropske unije, kao što su Velika Britanija, Češka, Mađarska, Poljska, Španija, Njemačka, započete kliničke studije sa drugim preparatom koji je takođe razvijen na Kubi - vakcinom protiv karcinoma pluća, ali tek na osnovu tih studija će se utvrditi njihova efikasnost i bezbjednost i donijeti stav o eventualnom stavljanju u promet, odnosno njihovoj registraciji.

"Nije nam poznato da li postoje slična ispitivanja sa preparatom “vidatoks", kazala je Bešović.

Ona je kazala da zbog svega toga u ovom trenutku nije moguće dati zvanično mišljenje o upotrebi preparata, posebno imajući u vidu osjetljivost populacije kojoj su preparati potencijalno namijenjeni.

Na klinici u Tirani rade četiri ljekara, dva albanska i dva italijanska stručnjaka, a povremeno se angažuju i doktori sa Kube. Kliniku u Tirani, koja je jedina na ovim prostorima koja vrši prodaju kapi “vidatoks”, posjećuju pacijenti iz svih država regiona i šire.

Originalni lijek proizvodi farmaceutska i biološka laboratorija Labiofam iz Havane, proizveden je od pet proteina izdvojenih iz otrova “crvenog škorpiona”, koji spada među endemske vrste na Kubi.

Koristi se, kako tvrdi proizvođač, uz predviđenu terapiju, i iskustva pacijenata su isključivo pozitivna.

“Vijesti” su dopis sa pitanjima o lijeku uputile albanskom Ministarstvu zdravlja, kao i upravi klinike, ali zvaničan odgovor nije dostavljen.

Kubanske vakcine u Srbiji sljedeće godine

Kubanski stručnjaci nedavno su patentirali i vakcinu za koju tvrde da uspješno zaustavlja i drži pod kontrolom i pretvara u hroničnu bolest karcinom pluća. Klinička ispitivanja su u toku, a stručna javnost je podijeljena oko njihovog dejstva.

Ljekari iz Kube su u pregovorima sa Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, koji bi trebalo da bude nosilac dozvole za stavljanje te vakcine u promet u Srbiji.

Vakcina bi prema pisanju srbijanskih medija mogla da se pojavi u Srbiji, najranije sredinom sljedeće godine. Crnogorske vlasti ranije su najavile da bi crnogorski pacijenti vakcinu mogli dobiti za dvije - tri godine.

Liječi pacijenta, a ne bolest

Homeopatija je sistem liječenja, koji se sastoji u prirodnom nastojanju organizma da se sam izliječi. Osnova tog liječenja je shvatanju da su svi simptomi bolesti izraz disharmonije unutar osobe i da je pacijent taj koji se liječi, a ne bolest.

Homeopatski preparati su mineralnog, biljnog i životinjskog porijekla. Originalna supstancija se postepeno razrjeđuje pri čemu se smanjuje njena koncentracija u rastvoru, a povećava djelotvornost.

Galerija

Bonus video: