Budva bi da dio duga prebiju prostorom u Plazi

To je dobro rješenje za sve. Za takvo rješenje nam treba saradnja Ministarstva finansija i Uprave za imovinu, kaže Krapović
53 pregleda 0 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.07.2017. 19:10h

Opština Budva ponudila je državi da dio poreskog duga od 8,3 miliona eura “ prebiju ” tako što bi državnim institucijama ustupila prostorije u kompleksu TQ Plaza, dobijene na ime obeštećenje od budvanske kriminalne grupe.

Iako su iz Opštine najavljivali da će zatražiti od Ministarstva finansija saglasnost za prodaju dobijenih poslovnih prostor i stanova, od kojih je više od dvije trećine u grubim radovima, gradonačelnik Dragan Krapović kaže da su se odlučili za drugu varijantu.

“Nijesmo tražili tu saglasnost, već smo išli prema Ministarstvu finansija da nam da saglasnost da određene državne organe, kao što su sudovi, arhiv, katastar... smjestimo u te prostorije, a da nam se zauzvrat umanji milionski dug za poreze i doprinose koje je ostavila prethodna gradska vlast“, rekao je Krapović “Vijestima”.

On je ocijenio da bi se na taj način riješio i problem smještaja državnih službi neophodnih Budvi.

“Mislim da je to dobro rješenje za sve. Za tako nešto nam treba saradnja Ministarstva finansija i prije svega Uprave za imovinu. Vjerujem da će te saradnje biti“.

Opštini je pripalo 8.129 kvadrata, procijenjenih na 19,5 miliona eura u luksuznom kompleksu, po sporazumu tužilaštva sa kompanijom “Trejd junik“ svjedoka saradnika i biznismena Mirka Latinovića. Latinović je priznao da je bio dio kriminalne grupe na čijem je čelu bio Svetozar Marović, a koja je samo izgradnjom kompleksa “TQ Plaza” oštetila građane za 20 miliona eura.

Ugovorom o reprogramu poreskog duga zaključenim sredinom novembra 2015. godine, Opština se obavezala da će izmiriti svoj i poreski dug javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač u 55 mjesečnih rata, počev od 1. decembra 2015.

Krapović je naveo da je dio poslovnih prostora dobijenih u TQ Plazi ustupljen besplatno Omladinskom centru, NVO „Puževa kućica“ za djecu za posebnim potrebama, a planirano je da prostorije dobije i predškolska ustanova “Ljubica Jovanović-Maše“.

Lokalna uprava duguje skoro polovinu od 8,3 miliona duga

Opština je u protekle gotovo dvije godine, od kada je zaključen sporazum, redovno izmirivala obaveze.

Od ukupnog poreskog duga prema državi od 8.302.840 eura, najviše duguje lokalna uprava, oko 3,9 miliona.

Slijede Javna ustanova Muzeji, galerije i biblioteka čiji je poreski dug veći od milion eura, Radio televizija Budva oko 950.000, Grad teatar oko 540.000,619, Sportsko-rekreativni centar Budva oko 608.000, Mediteranski sportski centar više od 403.000 eura...

Bonus video: