Budva da kupi parcele i pretvori ih u parkove

Demokrate traže i da se ekspropriše i veliki zemljišni kompleks od 21.031 kvadrata u okviru Turističkog naselja Slovenska plaža, vlasništvo Hotelske grupe „Budvanska rivijera“, koji je godinama unazad jedina zelena oaza u Budvi i jedan od najljepših parkova na obali
1966 pregleda 4 komentar(a)
Park kod Slovenske plaže, Foto: Vuk Lajović
Park kod Slovenske plaže, Foto: Vuk Lajović

Odbornici Demokratske Crne Gore, njih osam, podnijeli su urgentni zahtjev predsjedniku Skupštine opštine Budva Krstu Kiku Radoviću da na dnevni red narednog skupštinskog zasjedanja uvrsti odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju najatraktivnijih zemljišnih parcela u užem dijelu grada, kako bi se pretvorile u park i spriječilo njihovo betoniranje.

Imajući u vidu da će, nakon gotovo godinu i po, a na sreću građevinskog lobija, „pasti“ moratorijum na gradnju na najatraktivnijem dijelu Budve uz obalu “od Avale do Zavale“, budvanske Demokrate zatražile su da se zelena površina ispred TQ Plaze, parcela od 2.947 kvadrata u vlasništvu kompanije „Velja voda lux“ ekspropriše i tako zadrži kao park, kakav je trenutno. Na ovoj parceli je predviđena gradnja hotela, a trenutno je to jedina zelena površina u užem gradskom jezgru.

Demokrate traže i da se ekspropriše i veliki zemljišni kompleks od 21.031 kvadrata u okviru Turističkog naselja Slovenska plaža, vlasništvo Hotelske grupe „Budvanska rivijera“, koji je godinama unazad jedina zelena oaza u Budvi i jedan od najljepših parkova na obali.

Hotelska grupa godinama njeguje ovu zelenu površinu, a ideju da se pretvori u park, imala je prije šest godina i ranija DPS gradska vlast, kada je htjela da otkupi zemljišni kompleks, mada se to nikada nije realizovalo.

Najnoviji zahtjev Demokrata podnosi se uoči najavljenog restrukturiranja Hotelske grupe i njene privatizacije, a zbog bojazni da bi novi vlasnik koji kupi državni paket akcija, mogao da poželi da gradi na zelenim površinama.

„Razlozi za donošenje odluke o utvrđivanju javnog interesa nalaze se u činjenici da su važeći planski dokumenti, kao i planski dokumenti usvajani u SO Budva, u protekle dvije decenije rezultirali potpunom devastacijom prostora, a posebno onih površina koje se nalaze u strogom centru Budve ili se nalaze u najekskluzivnijim lokacijama neposredno uz kupališta i starog gradskog jezgra. Takođe, planeri i oni koji su usvajali takve planove potpuno su zanemarili gradske zelene površine, saobraćajnice, parking prostore, obrazovne, kulturne i sportske objekte, a fokus se usmjerio na izgradnju stambenih objekata koji su vizuleno i svojim gabaritom i spratnošću potpuno devastirali grad i pričinili nepopravljivu štetu imidžu Budvi kao mediteranskog turističkog mjesta“, navodi se u zahtjevu odbornika Demokratske u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Upravo je namjera da se usvajanjem ovakve odluke, kako ističu, stvori neophodan uslov da se u smislu javnog interesa, u postupku eksproprijacije zemljišta izuzmu navedene parcele i pretvore u javne gradske parkove i uređene zelene površine.

Bonus video: