Budva dobija deset hotela sa ekološkim sertifikatom

Pored finansijske i tehničke podrške eko sertifikovani hoteli će dobiti i dodatnu promotivnu podršku
55 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.12.2017. 13:29h

Budvanskih deset hotela i apartmana dobiće prestižni ekološki sertifikat. Opština Budva i Turistička organizacija Budva priključili su se UNDP projektu “Razvoj niskokarbonskog turizma” i još 6. decembra objavili zajednički poziv za hotele i apartmane koji žele da unaprijede svoje poslovanje u skladu sa smjernicama očuvanja životne sredine i racionalnog korišćenja resursa.

„Odziv privrednika na ovaj poziv bio je dvostruko veći od očekivanog i do kraja prijavnog roka koji je trajao do 13. decembra prijavilo se čak 10 hotela i apartmana, umjesto inicijalno planiranih pet. Imajući u vidu značaj koji ovakva inicijativa ima za Budvu, donijeta je zajednička odluka na nivou sve tri institucije da se izađe u susret svim zainteresovanim i da se program podrške proširi na 10 kandidata“, saopšteno je iz Turističke organizacije Budve.

Navode da će tako deset prijavljenih hotela i apartmana dobiti finansijsku podršku u smislu oslobaćanja od plaćanja revizorskog pregleda, registracije i članarine, što će biti obezbjeđeno iz fondova partnera u inicijativi.

„Već od početka naredne godine, počinju aktivnosti tehničke podrške za usaglašavanje sa kriterijumima za obje sertifikacione sheme-EU Eko znak i Travelife, kako bi do naredne turističke sezone Budva bila prepoznata po ekološkom smještaju.Ovakvom ekološkom akcijom značajno se postiče održivi turistički razvoj, ali se istovremeno i otvaraju mogućnosti saradnje sa globalnim tur operatorima koji posebno vrijednuju ekološke sertifikate. Pored toga, eko-sertifikovani smještaji otvaraju sebi mogućnosti i za dolazak individualnih turista sa emitivnih tržišta zapadne i sjeverne Evrope, kao i udaljenih emitivnih tržišta koji su ekološki svijesni i cijene napore koje izdavaoci smještaja čine u tom smjeru“, ističu u TO Budve.

Pored finansijske i tehničke podrške eko sertifikovani hoteli će dobiti i dodatnu promotivnu podršku, jer biti prepoznatljiv na globalnom tržištu znači spremnost na promjene, uvođenje inovacija i odgovornost u poslovanju.

Bonus video: