Budva: Gradska kapela se seli, hram se gradi

Gradska kapela u Budvi, nakon 25 godina od kada je napravljena bez odobrenja, biće porušena i izmještena na novu lokaciju, na novom groblju, stotinak metara od sadašnje lokacije
9184 pregleda 40 komentar(a)
Kapela u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Kapela u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Nakon pune dvije i po decenije od kada je napravljena mimo odobrenja, na crkvenoj zemlji - dobru Crkve Sveta Petka, gradska kapela u Budvi biće porušena i izmještena na novu lokaciju, na novom groblju, stotinak metara od sadašnje lokacije.

Opština Budva raspisala je javni poziv za izradu idejnog i glavnog projekta kapele u Budvi, za šta je izdvojila 14.950 eura. Time se definitivno stvaraju mogućnosti da Mitropolija crnogorsko-primrorska na mjestu sadašnje kapele izgradi, kako je dugo najavljivao i sam mitropolit Amfilohije, hram posvećen Svetom apostolu Marku.

Kapela se svih prethodnih godina vodila kao privremeni objekat, a Mitropolija je prije deceniju i po, kada je gradom upravljala koalicija DPS-SDP dala saglasnost da taj objekat ostane, ali da se što prije pronađe nova lokacija gdje će biti premješten. Opština je tada izgradila novo groblje u zaleđu Crkve Sveta Petka, te odredila lokaciju gdje će biti kapela, ali tek aktuelan gradska uprava započela je intenzivne pripreme da se to i učini, jer je Mitropolija spremna da gradi veliki hram. Crkva je naime, veliki zemljišni kompleks već ustupila trgovačkom lancu HDL za gradnju poslovnog kompleksa, a pored njega planirana je gradnja hrama.

Mitropolit Amfilohije je prije desetak dana u razgovoru za “Vijesti” kazao da ima podršku Opštine.

„Meni je bitno što je Opština dozvolila gradnju hrama Svetog apostola Marka, valjda će i država. Nije valjda država za ruševine, već za obnovu svega što je porušeno i gradnju novog. To je, ako je prava država, ako nije - bolje da je nema“.

Tim riječima mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prokomentarisao je napore crkve da u metropoli turizma izgradi jedan od najvećih pravoslavnih hramova na obali Jadrana.

Mitropolit je prethodno razgovarao sa gradonačelnikom Budve Markom Batom Carevićem i dobio punu podršku lokalne uprave da će premjestiti gradsku kapelu na čijem mjestu treba da se gradi hram.

„Hram je od ogromnog značaj za Budvu. Gledam kada sam dolazio, Budva je postala grad. Sjećam se da je to prije 30 godina bila selendra, sada je zaista postala grad. U sklopu tog napretka Budve neophodno je da taj pradrevni hram bude obnovljen. Naravno mnogo je bitno da je Opština Budva u tom pogledu usmjerena kako treba. Kao što je pomogla obnovu manastira Podmaine, manastira Stanjevići. Da se što prije ukloni kapela, a nadam se da će to biti ove jeseni, mi imamo nacrt projekta hrama, pripremamo i sredstva“, kazao je Amfilohije.

A da Mitropolija ima novca za gradnju, bilo je jasno kada je sa HDL-om zaključila dvodecenijski ugovor o zakupu crkvene zemlje, a zakupnina će biti usmjerena na gradnju svetinje.

Opština Budva je zaključila ugovor o izmirivanju komunalija sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i trgovačkim lancem “Hard Diskont Laković”, koji će kešom platiti 414.000 eura na ime gradnje prve faze poslovno-stambenog objekta na crkvenoj zemlji - dobru Crkve Sveta Petka na zaobilaznici, neposredno uz gradsku kapelu.

U prvoj fazi, kojom je predviđena gradnja objekta sa prizemljem i prvim spratom što je ukupno 2.970 kvadrata bruto građevinske površine, dok će u podrumu biti smještene garaže i tehničke prostorije ukupne površine od 2.134 kvadrata.

Bonus video: